EUR 1.9558
USD 1.8039
CHF 1.8380
GBP 2.3505
CNY 2.5817
you tube
mobile version

Частните пощи вдигат цени?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Частните пощи вдигат цени?

mail07:05 | 28.06.2019прегледи 678 коментарикоментари 0


Според промени в Закона за пощенските услуги частните компании, които предлагат универсална пощенска услуга ще налагат 20% ДДС върху пратките, като така тази услуга ще поскъпне с 20%, изчисляват тези фирми. Измененията освобождават от данък единствено държавното дружество "Български пощи". Промените в Закона за пощенските услуги са в посока разграничаване на универсалната пощенска услуга на "Български пощи", защото тя е комплексна за разлика от тази на частните оператори.  От 2010 година "Български пощи" са задължени да предлагат тази услуга в цялост и до всички кътчета на страната, независимо дали е печелившат, тъй като това се определя като социална функция, за която предприятието получава субсидия от държавния бюджет  в рамките над 20 млн.лв. годишно. 

През 2017 г. пазарът на универсални пощенски услуги възлиза на 90 млн. лв., като 47% от него са на "Български пощи", а 48% - на "Еконт". "МиБМ Експрес" е намалил участието си от 3 на 2% на сто. Дейност и приходи от извършени услуги в тази сфера отчита и "Спиди" АД - той и останалите лицензирани оператори формират общ дял от около 3 процента.

Компанията "Еконт" в съобщение до медиите възразява срещу промените, тъй като "това създава ситуация за нелоялна конкуренция, забавяне в развитието на пазара и води до ущърб на клиентите.  С промените се намаляват отговорностите на Пощите за качество и достъпност на услугите към  клиентите, намаляват и задълженията за контрол на държавата. Създават се изкуствени предимства на задължения оператор пред конкурентите -  авансово изплащане  и облекчени условия за търговия. За много от тези промени не виждаме основание да се случват, което буди съмнение за мотивите зад тях. Нарушават се основни принципи в самия ЗПУ като равнопоставеност на пощенските оператори", пише компанията. 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg