EUR 1.9558
USD 1.6551
CHF 1.8103
GBP 2.1642
CNY 2.3783
you tube
mobile version

Франция: Икономиката ще се свие по-слабо от очакваното

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция: Икономиката ще се свие по-слабо от очакваното

mail08:02 | 19.06.2020прегледи 391 коментарикоментари 0


Икономиката на Франция би трябвало да се свие по-малко от очакваното през второто тримесечие, тъй като бизнес активността започна да се възстановява през май след разхлабване на ограничителните противоепидемични мерки, съобщи в сряда официалната френската статистическа агенция INSEE.

INSEE заяви, че втората по големина икономика на еврозоната се очаква да се свие 17% през второто тримесечие при предишна прогноза от миналия месец за спад с 20 на сто.

Агенцията също така изчисли, че икономиката се е движи с 22% под нормалните си нива след наложената в средата на март национална блокада заради коронавирусната пандемия, която обаче беше разхлабена от 11-ти май насам. Икономическата активност само през април е спаднала с 33%, посочи INSEE.

Френската статистика прогнозира, че икономическата активност през юни ще бъде с 12% под нормалните си нива.

Очаква се възстановяване на потребителските разходи да се окаже устойчиво, отбеляза INSEE. Потребителските разходи бяха едва 7% под нормалните нива през май, тъй като през миналата месец на повечето магазини в страната беше разрешено да отворят отново, докато през април потребителските разходи бяха с цели 31% под нормалните нива.

Потребителските разходи, които са традиционен двигател на френската икономическа активност, се очаква да бъдат с 5% под нормалните нива през юни, изчисли INSEE.

Агенцията посочи, че април ще остане най-лошият месец за френската икономика през мирно време, откакто INSEE разполага с тази статистика, тъй като френското правителство постави страната под една от най-строгите карантини в средата на март за борба с разпространението на пандемията Covid-19./БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg