EUR 1.9558
USD 1.6148
CHF 1.7961
GBP 2.2769
CNY 2.5236
you tube
mobile version

Фонтан на бозата в Радомир

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фонтан на бозата в Радомир

mail10:06 | 13.10.2020прегледи 974 коментарикоментари 0


Обмисля се изграждане на фонтан на бозата в Радомир, съобщи общинският пресцентър. Инициативата все още е на фаза идеен проект. Вероятно фонтанът ще бъде атракционно съоръжение, от което да тече боза. От него ще може да отпие всеки желаещ. Това е заявил кметът Пламен Алексиев по време на отбелязването на петото издание на празника на бозата в Радомир.
Според Алексиев бозаджийството е прекрасен занаят, който освен препитание на местното население, носи със себе си и слава за града. "Традицията трябва да бъде жива, да я поддържаме, като се надявам догодина да ви приветствам с фонтан на бозата, от който ще можем да се почерпим със сладка или кисела боза", е обявил кметът.
Празникът е започнал с откриване на изложба от детски рисунки в Общински исторически музей. След това празненството се е пренесло в музейна експозиция "Стойова къща", където посетителите са разгледали предмети, свързани с бозаджийския занаят.
По самобитен начин е бил отбелязан празникът и в село Кленовик. Там е била организирана сладкарница "Захарно петле". В нея присъстващите опитали местни лакомства със запазен от миналото вкус, като захаросани ябълки, сирени пръчици, захаринки и др.
Сладкарница "Медвен" пък отворила врати в село Кондофрей. Гостите й са се насладили на домашно приготвени ястия, както и на традиционната радомирска боза. Малки продавачи, пременени в народни носии, са продавали зеленчуци местно производство. Според жители на Кондофрей в селото е имало видни бозаджии, чийто майсторлък в занаята е прославил населеното място в цялата страна.
Празникът на бозата е бил отбелязан още и в селата Владимир, Долна Диканя, Друган, Дебели лаг, Дрен, Извор, Копаница, Прибой, Стефаново и Червена могила, както и в радомирския квартал "Върба".


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg