EUR 1.9558
USD 1.7264
CHF 1.8304
GBP 2.1746
CNY 2.4661
you tube
mobile version

Фонд на фондовете търси партньори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фонд на фондовете търси партньори

mail16:03 | 27.03.2019прегледи 483 коментарикоментари 0


Фонд на фондовете стартира провеждането на пазарни консултации във връзка с избора на партньори за изпълнение на финансов инструмент „Портфейлни гаранции с таван на загубите“, финансиран със средства от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020 (ОПИК).

Целта на инструмента е да подкрепи отпускането на заеми и/или финансови лизинги, както на микро, малки и средни предприятия (МСП), така и на големи компании. Това следва да бъде постигнато, като Фондът предостави на съответните институции, които дават финансирането гаранции, покриващи евентуалните загуби от неплащане от страна на крайни получатели.

Прилагането на инструмента ще облекчи трудностите, изпитвани от предприятията при търсене на достъпно като цена финансиране, свързано с нивото на риск, на което ги определят банките, както и с невъзможността им да представят достатъчно обезпечения. В тази връзка, финансовия инструмент директно ще допринесе за подобряване на достъпа на целевите предприятия до външно финансиране при изгодни условия.

Кредитирането ще е насочено към фирми от почти всички сектори на икономиката, като ще акцентира в две стратегически за страната направления. Първото ще бъде насочено към проекти, свързани с иновации - Информационни и комуникационни технологии (ИКТ), фармация и биотехнологии, мехатроника, нано и чисти технологии, креативни и рекреативни индустрии. Втората цел на схемата ще е финансиране на проекти в сферата на енергийната ефективност. Ресурсът, предоставен от Фонда на фондовете ще позволи създаването на нов портфейл в размер на минимум от 685 милиона лева – съответно 293 млн. лв. за иновации и 392 млн. лв. за енергийна ефективност.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България влезе в ERM 2 със сегашния курс

19:21 | 07-10-20 | 278