EUR 1.9558
USD 1.6658
CHF 1.8243
GBP 2.1513
CNY 2.4871
you tube
mobile version

Украйна: Срив в изкупните цени на пчелния мед

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Украйна: Срив в изкупните цени на пчелния мед

mail15:35 | 30.09.2019прегледи 480 коментарикоментари 0


През последните дни в Украйна средните изкупни цени на меда се понижиха рязко, достигайки 28 гривни (1,04 евро по текущия курс – бел. ред.) за килограм от 32 гривни (1,18 евро), съобщи електронното издание Agri-Gator, като се позова на свои източници сред играчите на местния пазар. Само седмица по-рано пчеларите продаваха продукта си по 35 гривни (1,30 евро). Износителите на мед от страната обясняват спада с поскъпването на местната валута спрямо еврото и долара. Тъй като Украйна изнася мед най-вече за САЩ и Европейския съюз, приходите са в евро и долари, а това означава, че за всеки килограм доставен за чужбина мед се получават по-малко гривни, дори цената му във валута да не се променя.

Понижаването на цената на меда обаче не води до спад в предлагането му на пазара и дори напротив – пчелари споделят, че пред преработващите заводи се трупа опашка от продавачи, готови да приемат по-ниските цени заради опасенията си да не би продукцията им да поевтинее още повече. И те имат своите основания – парите им трябват в момента, за да подготвят кошерите за зимата.

Цената на меда на дребно също пое надолу и през последните няколко седмици падна до 100 гривни за килограм и дори под тях от 130-150 гривни доскоро. При това реализиращите на дребно продукцията си пчелари посочват, че поевтиняването на меда не води до ръст на продажбите и те дори намаляват.

„Пчеларите в Украйна са отчаяни. Те обвиняват за настоящото си положение и износителите на мед, които по думите им трупат богатства на техен гръб. Често се чува, че за ниските цени на меда са виновни сладкарите, които продават евтини сладкиши и ги рекламират агресивно. Поради това децата от най-ранна възраст не познават вкуса на меда и следващото поколение изобщо няма да купува натуралния и полезен мед за консумация, предпочитайки евтините и вредни за здравето захарни изделия”, коментират от изданието, цитирано от sinor.bg.

Местни производители на мед вече споделят, че ще намаляват броя на кошерите си, тъй като производството става непечелившо при тези цени. Други обаче са категорични, че от това положение може да се излезе само с разширяване на производството и максимално механизиране на процесите , за да бъдат понижени разходите за труд и по този начин да се стигне по намаляване на себестойността на продукцията.

Експерти са на мнение, че на пчеларите в Украйна може да се помогне чрез развиване на пазара на услугите за опрашване на земеделските култури, както и чрез по-ефективен маркетинг на предназначените за износ пчелни продукти, който да даде възможност за повишаване на ценността на украинския мед в очите на потребителите по целия свят.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg