EUR 1.9558
USD 1.7937
CHF 1.8467
GBP 2.1837
CNY 2.5140
you tube
mobile version

Увеличаване на пенсионната възраст искат британците

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Увеличаване на пенсионната възраст искат британците

mail17:51 | 11.08.2009прегледи 595 коментарикоментари 0


Във Великобритания стартира обществена кампания за премахване на ограниченията за трудовата заетост на пенсионерите, съобщава руският сайт К2Капитал. Инициативата е провокирана от подадените над 300 иска на уволнени служители на възраст над 65 години, търсещи компенсация за дискриминационно освобождаване от длъжност.
Възрастта за пенсиониране във Великобритания е 65 години. Според британското законодателство работодателите имат право да уволнят достигналите тази възраст работници. В държавните структури възрастта за пенсиониране е 60 години в зависимост от съответната възраст.
Голяма част от британците подкрепят позицията, че поставянето на ограничения по възрастов критерий е дискриминация и противоречи на Директивата срещу дискриминацията на Европейския съюз.
За промени в трудовото законодателство се е обявила и Конфедерацията на британската промишленост с аргументите, че задължителното пенсиониране на възраст от 65 години лишава от възможността служителите сами да вземат решение, докога са способни да работят. Това особено засяга бедните пенсионери, които дори и да могат да работят, няма как да спечелят повече доходи. В същото време уволняването на квалифицирани и опитни трудоспособни работници се отразява негативно на икономиката.
Голяма част от британците са на мнение, че 65 години е твърде ранна възраст за пенсиониране и по- подходящо е това да става на 70.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg