EUR 1.9558
USD 1.8039
CHF 1.8380
GBP 2.3505
CNY 2.5817
you tube
mobile version

Турция - лидер в производстото на боров мед

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция - лидер в производстото на боров мед

mail17:45 | 05.11.2019прегледи 372 коментарикоментари 0


Европейската банка за реконструкция и развитие обяви планове да помогне на Турция да получи сертификат за географско означение на нива Европейски съюз за своя боров мед, става ясно от съобщение на кредитната институция, цитирано от Анадолската агенция. Целта е увеличаване на ефективността, устойчивостта и пълноценна подкрепа на целия сектор за производство на мед в страната. За реализирането й бе организиран семинар по инициатива на Организацията за земеделие и прехрана, в който участваха всички значими оператори на пазара на боров мед в Турция – пчелари, представители на преработващи предприятия, износители, представители на администрацията и учени.

„Страната полага усилия за регистрирането на този уникален мед като географско означение на ниво ЕС, което се очаква да увеличи износа, да подобри ефективността по цялата верига за доставки и да съживи местните стопанства”, посочват от ЕБВР. Оттам изтъкват, че световният пазар на храни с географски означения е доходоносен и достига около 50 млрд. евро годишно, а потребителите по целия свят са все по-склонни да плащат повече за оригинални продукти с високо качество.

„Боровият мед, сертифициран от TURKPATENT и ЕС, ще защити турското производство от ментетата на пазара”, се добавя в съобщението. В него се изтъква също, че създаването на консорциум в сектора с участието на някои от водещите компании в местния меден ограсъл само ще го подсили чрез подобряване на качеството и укрепването на търговските позиции.

Турция произвежда лъвския дял от боровия мед в света с над 90% от цялото количество. Продуктът е по-ароматен, по-тъмен и с по-високо съдържание на смоли от обикновения мед. По-голямата част от производството му в Турция е съсредоточено в провинция Мугла в югозападната част на страната.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Туризъм: София е младежка дестинация

07:55 | 04-03-19 | 2260