EUR 1.9558
USD 1.6230
CHF 1.7734
GBP 2.2664
CNY 2.4978
you tube
mobile version

Турция планира увеличение на МРЗ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция планира увеличение на МРЗ

mail07:31 | 15.12.2020прегледи 439 коментарикоментари 0


В Турция се обсъжда увеличение на минимална заплата, има много спекулации какво ще бъде новото увеличение и дали ще бъде достатъчно. Броят на хората в Турция, които се опитват да оцелеят при сегашната минимална заплата от 2324 лири (297 щатски долара) на месец след данъци, е около 10 милиона, показват данни на Конфедерацията на прогресивните профсъюзи на Турция (DİSK), анализира турското издание Duvar.tr.

Нивото на минималната заплата обаче оказва влияние и върху останалите 73 милиона граждани на Турция, тъй като определя стандарта за заплати като цяло, както и за пенсии при пенсиониране. Според турския статистически институт (TÜİK) в Турция работят около 30 милиона души. Въз основа на тези данни един от всеки трима заети лица в страната получава минималната заплата.

 Данните на Евростат обаче показват увеличен брой, като почти половината от работната сила на Турция получава минимална заплата, в сравнение с 1% в Испания, 5% в Обединеното кралство и 8% във Франция. Това прави Турция страната с най-висок дял от работната си сила, която получава минималната заплата в Европа.

Експерти като икономиста Тайлан Бююкшахин обаче се съмняват, че това ще се случи. „Предвид икономическите условия на страната и когато погледнем назад към по-ранните решения, взети от комисията, очаквам увеличение с около 15%, само малко повече от официалния процент на инфлация“, каза Бююкшахин.

Обяснявайки защо мнозина могат да смятат това увеличение за недостатъчно, той каза: „Инфлацията може да е 14 процента, но това, което има значение за хората, е„ инфлацията на храните “, която е около 20 процента. Това е минималното очакване на повечето хора. "

Бююкшахин също смята, че поради настоящото състояние на турската икономика и продължаващите пандемични ограничения, предвиденото увеличение на заплатите е малко вероятно да задоволи работниците. „Предвид загубите на лирата спрямо долара, някои очакват 40% увеличение. Освен съществуващите икономически затруднения, условията на пандемията значително затрудниха живота на работниците и не мисля, че поредното увеличение на нивото на инфлация ще накара хората да се „усмихнат“. "

 

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg