EUR 1.9558
USD 1.7937
CHF 1.8467
GBP 2.1837
CNY 2.5140
you tube
mobile version

Т.Петкова:Държавата подпомага с 280 млн.лв. бизнеса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Т.Петкова:Държавата подпомага с 280 млн.лв. бизнеса

mail07:05 | 10.01.2018прегледи 9446 коментарикоментари 0


Какви са основанията за повишаването на цената на тока на свободния пазар? Стана ясно, че АЕЦ „Козлодуй“ и „Марица-изток“ са повишили за последните девет месеца цените си с едва 5%, а на свободния пазар цените са с 30 до 60% по-скъпи. Ето какво коментира енергийният министър Теменужка Петкова за БНТ:

Т.Петкова: На първо място може би е важно да отбележим това, че за нашето правителство конкурентоспособността на българския бизнес, на българската икономика са основен приоритет и още в рамките на предишния наш управленски мандат, още с първата промяна в Закона за енергетиката, която беше извършена през месец март 2015 г., ние транспонирахме насоките на Европейската комисия, свързани с намаляване на тежестта върху индустрията по отношение на разходите за възобновяеми енергийни източници. На базата на тази законодателна промяна българският бизнес ползва държавна помощ, която държавна помощ се изразява в това, че българският бизнес плаща по-малко разходи за електрическа енергия, като това е една държавна помощ, която бизнесът ще ползва до края на 2020 г. От 1 август 2015 г. до 30 юни 2018 г. българският бизнес ще получи и получава държавна помощ, която е над 280 милиона лева. Така че това българската индустрия да бъде конкурентоспособна е наша основна задача и наш основен приоритет. Но преди да стигнем до въпроса, който вие поставихте, трябва може би да внесем едно пояснение по отношение на това как е структуриран пазарът на електрическа енергия в България. В България има регулиран пазар и свободен пазар. На регулирания пазар се намират битовите потребители и небитовите потребители, които съответно са присъединени към мрежите „Ниско напрежение“. Всички останали консуматори на електрическа енергия, които са индустрията, на високо напрежение, на средно напрежение, са на свободния пазар. Свободният пазар, знаете, както всеки един друг свободен пазар в определена област, цените на този свободен п азар се определят от търсенето и предлагането. Години наред цената на свободния пазар беше по-ниска от тази, която плащаме ние като битови потребители. Това, което сега наблюдаваме, в момента, е едно повишаване на цената на електрическата енергия на свободния пазар, което държавата на практика няма как да регулира, тъй като тук става въпрос за пазарни отношения и трябва да свикнем с това, че електрическата енергия е стока, както всяка една друга. Наистина това е стока, която влияе пряко върху себестойността и на продукцията, и на услугите, но това все пак е стока, чиято цена се определя от пазара.

Водещ:Въпросът е обаче спекулативно ли е или е логично, защото знаем, че в България няма понякога чиста пазарна логика в някои явления?


Теменужка Петкова:Това, което държавата може да направи… Ние, между другото, проведохме две срещи с българския бизнес, с търговците на електрическа енергия, с производителите на електрическа енергия в България – направихме две такива срещи. В рамките на тези срещи искахме в един откровен диалог да си поставят проблемите, всеки да каже какво би могъл да направи, на какво се дължи това напрежение, което се създава в момента. Това, което държавата може да направи, е съответно чрез нейните контролни институции да предприеме действия, в случай, че получи такъв сигнал за картелни споразумения, за нарушаване на правилата за конкуренция, да направи съответните проверки. Този компетентен орган е Комисията за защита на конкуренцията. И ако съответно индустрията или всеки един от засегнатите лица притежава такава информация, той незабавно трябва да сезира компетентните органи.

Водещ: А вие в лично качество някакви съмнения, че има картелно споразумение, имате ли, като наблюдавате поведението на търговците?

Теменужка Петкова:Трудно ми е да се произнеса по този въпрос, тъй като това е една много специфична тема, една много специфична тематика, която е изцяло в компетентността на органа, който е предназначен да контролира правилата по отношение на конкуренцията.

Водещ:Има ли например недостиг на електроенергия на свободния пазар?

Теменужка Петкова:Не, категорично недостиг на електрическа енергия няма.

Само ще ви дам един пример. Към днешна дата Националната електрическа компания е предложила на борсата от 1 януари 2018 г. до днес, до 9 януари, 70 000 мегаватчаса енергия. Продадени са 19 000. Разликата…

Водещ:

Т.е. значи има излишък.

Теменужка Петкова:

Разликата…

Водещ:

Т.е. пазарна логика…

Теменужка Петкова:

Ами, просто спряхме два блока – ТЕЦ „Марица-изток“ 1 и ТЕЦ „Марица-изток“ 3. И за да използваме тази енергия, която е предложена на борсата, но не е продадена, съответно се пускат помпите на ПАВЕЦ „Чаира“. Това е ситуацията. Недостиг, дефицит на електрическа енергия няма. И на срещата с бизнеса колегите от Централното диспечерско управление, от ЕСО изнесоха конкретни данни, от които става ясно, че дефицит на енергия няма. Тук става въпрос за взаимоотношения между два субекта. Съответно имаме консуматор на електрическа енергия и търговец на електрическа енергия. Договорът, както всички знаем, е съглашение между две страни. Т.е. без да се постигне съглашение и без да са налице клаузи, които удовлетворяват и двете страни, и бизнеса, и съответно търговеца на електрическа енергия, няма как да бъде подписан такъв договор. Ако се получават оферти с цени, които са идентични от различни търговци, то тогава по всяка вероятност има някакви индикации за изкуствено увеличаване на цената на електрическата енергия и всеки един трябва да предприеме необходимите действия и да сезира компетентния орган.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Симптоми при коронавирус, грип, настинка (графика)

14:15 | 03-17-20 | 10863