EUR 1.9558
USD 1.6095
CHF 1.8157
GBP 2.2025
CNY 2.4848
you tube
mobile version

ТЕЦ Гълъбово: 3,5 млн. MWh през 2018 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ТЕЦ Гълъбово: 3,5 млн. MWh през 2018 г.

mail16:05 | 18.01.2019прегледи 937 коментарикоментари 0


ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” е произвела брутно 3,5 млн. MWh електроенергия през 2018 г. Това показва анализ на производствените резултати на въглищната централа. Произведеното количество от двата блока на 690-мегаватовата мощност е в пълен синхрон с нуждите на електроенергийната система на страната и подадените диспечерски разпоредби.  

Според данните, през 2018 г. ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” с работата си е осигурила около 9,1% от  електроенергията потребена на българския пазар. В същото време най-високотехнологичната въглищна централа в страната е осигурила и пълния спектър от услуги за балансиране и управление в реално време на статичната и динамичната устойчивост на електроенергийната система на България. Благодарение на технологичната си гъвкавост ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” е използвана 8200 часа в режим за първично регулиране, а средногодишната продължителност на работа във вторично регулиране е 13 700 часа. Това за пореден път показва ключовото значение, което ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” има за енергийната система на страната.

За 2018 г. централата е използвала 5,2 млн. тона лигнитни въглища от Маришкия басейн, които, като местни ресурси освен че допринасят за енергийната независимост на България, водят и до намаляване необходимостта от внос на горива и гарантират трудовата заетост за около 2000 миньори в най-големите държавни мини у нас.

В резултат на отговорното отношение към околната среда и внедрените модерни технологии, през миналата година най-екологичната въглищна централа в България постигна средногодишна ефективност на сероочистващата инсталация 98%. За същия период ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” е депонирала около 2 млн. тона пепелина и гипс, които се третират по най-екологичен начин в Съоръжението за депониране на отпадъци от дейността на централата с отговорно отношение към природата.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg