EUR 1.9558
USD 1.6133
CHF 1.8160
GBP 2.1976
CNY 2.4915
you tube
mobile version

ТАП може да пренася руски газ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ТАП може да пренася руски газ?

mail16:31 | 19.12.2018прегледи 806 коментарикоментари 0


Трансадриатическият газопровод (ТАП), който ще свърже Гърция и южната част на Италия може да се използва и за транспортирането на руски газ, каза в интервю за италианския вестник "Стампа" руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

Не е съвсем правилно да се казва, че "Турски поток" е алтернатива на ТАП. Има вариант, който предвижда, газопроводът Гърция-Албания-Италия, когато бъде завършен, да пренася руски газ, каза Мантуров, цитиран от ТАСС.

Той отбеляза, че новата вече формираща се конфигурация от системи за транспортиране на руски газ по "Южния коридор" (Турция-Балканите-Италия) позволява да се говори за голяма гъвкавост както на доставките, така и на разпределението.

Той добави също така, че реалното преимущество за всички страни, включително Италия, ще може да се види след две години.

Мантуров е в Рим, където днес в италианското външно министерство ще се състои заседание на руско-италианския съвет за икономическо, промишлено и валутно-финансово сътрудничество. Той е начело на руската делегация. 

Южният газов коридор, проект на стойност 40 млрд. долара, ще измине над 3500 км от Баку до Южна Италия през територията на Грузия, Турция, Гърция, Албания. Отделните му сегменти са Южнокавказкият тръбопровод, Трансанадолският газопровод (ТАНАП) и Трансадриатическият газопровод (ТАП). За основен източник на газ за системата се счита находището "Шах Дениз" в шелфа на Каспийско море със залежи от 1,2 трлн. куб. метра. /БТА


Тагове: ТАП, руски газ
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg