EUR 1.9558
USD 1.6551
CHF 1.8103
GBP 2.1642
CNY 2.3783
you tube
mobile version

Строс-Кан: Светът не е готов за нова криза

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Строс-Кан: Светът не е готов за нова криза

mail18:15 | 11.09.2018прегледи 527 коментарикоментари 0


Световната икономика е още по-неподготвена за финансова криза, отколкото през 2018 година, смята бившият ръководител на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан. „Отбелязахме известен напредък, но това е крайно недостатъчно. Всъщност днес сме още по-зле подготвени. Степента на регулация на икономиката е недостатъчна“, заяви Строс-Кан в интервю за АФП.

„След 2012-2013 година престанахме да говорим за необходимостта от регулация на икономиката; какви би трябвало да бъдат банките или агенциите за кредитен рейтинг. Върнахме се назад и затова аз съм песимист по отношение на нашата подготвеност“, поясни известният икономист. „Имаме недобре обмислено отношение към глобализацията, което няма как да доведе до положителен резултат“, подчерта Строс-Кан. Според него вече почти няма международна координация и нито МВФ, нито ЕС играят регулираща роля.

Политиките на президента на САЩ Доналд Тръмп също оказват негативно въздействие. „Разпадна се механизмът, създаден в рамките на Г-20, който беше много полезен и влияеше на страните с развиващи се икономики. Преди десет години държавите се договориха да възложат тази мисия на МВФ, но аз се съмнявам, че организацията е в състояние да я изпълни“, добави 69-годишният френски икономист. Строс-Кан коментира и банкрута на банката Lehman Brothers през 2008, с който започна световната финансова криза.

Според него американската администрация не е предвидила правилно последствията от него. „Министърът на финансите [на САЩ] Хенри Полсън реши да не спасява банката, защото искаше тя да бъде за назидание. Той, подобно на много други, не оцени правилно последствията [от това решение]. Голяма грешка беше да се допусне фалитът на Lehman Brothers“. /БГНЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg