EUR 1.9558
USD 1.7817
CHF 1.8484
GBP 2.1794
CNY 2.5109
you tube
mobile version

Стагнация на германската икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Стагнация на германската икономика

mail18:19 | 17.02.2020прегледи 475 коментарикоментари 0


Германската икономика не отбеляза растеж през последното тримесечие на изминалата година спрямо предходните три месеца, показват данни на немската официална статистика Destatis.

Брутният вътрешен продукт на Германия стагнира в края на 2019 година (0,0%) след повишение с 0,2% през предходните три месеца (възходяща ревизия от предишна оценка за растеж от едва 0,1%) и очаквания на финансовите пазари за повишение с 0,1 на сто.

Немската статистика отбеляза, че в сравнение с предходното тримесечие е имало смесени сигнали по отношение на вътрешното търсене. След много силно трето тримесечие, крайните разходи както на домакинствата, така и на правителството се забавиха значително. Докато бруто образуването на основен капитал в машини и оборудване намалява значително в сравнение с третото тримесечие, образуването на основен капитал в строителството и други дълготрайни активи продължава да се увеличава.

Развитието на външната търговия забави икономическата активност през четвъртото тримесечие на 2019 година, като Destatis отбелязва, че износът е леко намален през третото тримесечие, докато вносът на стоки и услуги се увеличава.

На годишна база растежът на БВП на Германия се забави в края на 2019 г. до 0,4% от 0,6% през третото тримесечие.

За цялата изминала година водещата европейска икономика нарасна с едва 0,6%, отбелязвайки най-слаба експанзия от шест години насам, като по този начин беше потвърдена предварителната оценка на федералната статистика.

Въпреки слабото представяне на немската икономика, правителството на канцлера Ангела Меркел продължава да се противопоставя на призивите за допълнителни фискални стимули, който да върне икономиката отново на пътя на растежа.

Тези призиви вероятно ще стават по-силни, ако икономиката продължава да губи скорост, особено след като германската промишленост, която изпитваше сериозни проблеми през миналата година, се сблъска в началото на 2019 г. с новите предизвикателства в лицето на негативното икономическо въздействие на епидемията от коронавирус в Китай.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Симптоми при коронавирус, грип, настинка (графика)

14:15 | 03-17-20 | 10632