EUR 1.9558
USD 1.8039
CHF 1.8380
GBP 2.3505
CNY 2.5817
you tube
mobile version

Среща Плевнелиев-Борисов

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Среща Плевнелиев-Борисов

mail14:45 | 17.07.2019прегледи 671 коментарикоментари 0


Това, че концернът Volkswagen е избрал да продължи да преговаря преференциално с Турция там да бъде новият завод на компанията, не означава, че за България процесът е приключил. Това каза членът на УС на Аутомотив клъстер България и президент на България /2012-2017/ Росен Плевнелиев на брифинг пред журналисти в Министерския съвет след днешната среща на представители на клъстера с правителството.
  Росен Плевнелиев добави, че в следващите месеци България продължава да работи заедно с Volkswagen и преговарящите екипи. "Докато няма подписан договор с една от двете държави, всяка една от тях е алтернатива", отбеляза той. Според него за България е огромен успех, че е на финала на процедурата с държава като Турция. Той отчете, че страната ни в тази надпревара е победила страни като Унгария Словакия, Румъния, Сърбия.
  Извън работата по проекта на компанията Volkswagen  Аутомотив клъстер България работи по много други проекти заедно с правителството. На днешната среща с правителството е била постигната договореност в рамките до два месеца да бъде изработена изцяло нова стратегия за развитието на автомобилостроенето в България, съобщи Плевнелиев. В нея ще бъдат интегрирани всички необходими инструменти за държавна подкрепа, както и помощ на национално, общинско, регионално ниво. Включително и еврофондове за бъдещите периоди. Амбицията е да се удвои броят на заетите в сектора - от 60 000 да станат 120 000. Целта да се удвои броят на компаниите - от 230 да станат поне 500, посочи той.
  Договорено е интегрирането на нов проект в стратегията, който ще започне да се изпълнява скоро. В базата на летище Доброславци, която в момента е собственост на НСО, държавата и Аутомотив клъстер заедно ще започнат да изграждат елементи на тестово трасе за автономни автомобили и 5G мрежа.
  По време на днешната среща е било договорено още на територията на София тех парк да бъде изградена 5G лаборатория. Тя ще бъде свързана и физически интегрирана към изграждащия се център на суперкомпютър. По думите на Плевнелиев по този начин ще се подкрепят вече работещи в България компании в областта на масивите данни, аналитичността и подготовката на софтуер. "Знаете, че автомобилите на бъдещето са свързани с много сензори, много данни, които трябва да бъдат обработвани в реално време", уточни Росен Плевнелиев.
  В стратегията в подкрепа на автомобилостроенето ще се интегрират и допълнителни стимули не само за големи производители, но и за първостепенни доставчици, каза още Плевнелиев./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg