EUR 1.9558
USD 1.6095
CHF 1.8157
GBP 2.2025
CNY 2.4848
you tube
mobile version

Спират търговете за студен резерв

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спират търговете за студен резерв

mail06:30 | 20.07.2020прегледи 237 коментарикоментари 0


ГЕРБ ще внесе предложение в понеделник да не се провеждат вече търгове за студен резерв. Това заявиха председателят на енергийната комисия Валентин Николов и енергийният министър Теменужка Петкова на брифинг в парламента. Целият капацитет ще бъде насочен съм държавната ТЕЦ"Марица-Изток-2".

Това означава, че ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган вече няма да получава милиони от държавата. Предходните две години най-голяма част от капацитета се даваше на ТЕЦ „Варна“, който е мажоритарна собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Всяка година Електроенергийният оператор (ЕСО) плащаше на централата по около 30 млн. лв. на година, без да работи. Дори в началото на 2019 г. централата не е успяла да изпълни ангажимента си да пусне своите мощности по искане на ЕСО, поради което беше глобена с 2 млн. лв.

Валентин Николов поясни, че се възползват от отворения законопроект за Закона за местното самоуправление и местната администрация и ще предложат между първо и второ четене чрез него енергийните промени. Това предложение ще касае този преходен период по отношение на провеждането на пълна либерализация на пазара.

Енергийният министър поясни, че студеният резерв същесвтува в Закона за енергетиката от самото начало и той е задължителна европейска политика за сигурнност и нито една енергийна система няма как да работи нормално без да гарантира своята сигурност по отношение на снабдяването с електрическа енергия. Тя обясни,че студеният резерв трябва да бъде в рамките на най-голямата единична мощност в електроенергийната система на страната - за България тази мощност е АЕЦ "Козлодуй", най-голямата единична мощност е 1000 мегавата.

Студеният резерв, който е определен със заповед на министъра на основание на закона, е до 650 мегавата средно годишно, тоест ние сме под препоръката по отношение на този студен резерв, каза Петкова.

Цената на студения резерв е регулирана цена, и няма как електроенергийният системен оператор, който провежда търговете за студен резерв да даде цена по-висока от тази, която е определила КЕВР, поясни още тя. 

Едно от условията на ЕК за пълната либерализация на пазара и въвеждането на механизъм за капацитет е именно трансформирането и елиминирането на тази форма на студен резерв. Ние много отдавна работим по потенциални промени в закона за енергетиката, една част от тях станаха факт при последната промяна в Закон за енергетиката, в която ясно беше определен срокът за пълната либерализация на пазара на едро, а именно 1 юли 2021 г. И по отношение на студения резерв ние имахме подготвени текстове, но сега с оглед на създалата се ситуация, от ПП ГЕРБ заедно с нашите коалиционни партньори внасяме това предложение още в понеделник, каза енергийният министър. 

По отношение на ТЕЦ "Варна", която принадлежи на Ахмед Доган, Валентин Николов поясни, че там се извъшват търгове, те се съставят с горна граница от КЕВР и това е 10 лв. Под тези 10 лв. участниците се съсетазават и това е видно и всеки може да го види. Тоест никой не е дал, не е взел и не е разпределил някакви мегавати.

Също Студеният резерв много пъти е бил задействан, тоест и ТЕЦ "Варна" е работил, има и глоби, ТЕЦ "Бобов дол" знаете имаше замръзнали въглища, но реално погледнато с това, което разполага държавата, всичките те участват в тези търгове, каза още Николов.

Сега в момента заменяме този механизъм, поради политическата обстановка забързваме, но това е нещо което го работим още от началото на годината. Знаем, че ние трябва да махнем този механизъм и ние ще търсим вариант да бъде заменен с механизъм за услуги, който ще се опитаме на база решението на НС за ТЕЦ "Марица-изток 2" да бъде насочено само и единствено към държавния ТЕЦ, зави още Николов.

Министър Петкова припомни, че ТЕЦ "Варна" е бил държавни собственост преди да бъде приватизиран. "Тази централа има особено място в електроенергийната система на страната. Абстрахирам се от всичко останало, защото след държавата собственик на централата беше ЧЕЗ. Надяваме се не сме го забравили това като факт. Тази централа е винаги е участвала в студения резерв на страната. Нейната реализация, нейното изграждане е свързано с това тя да гарантира електроенергийната сигурност на страната при отпадане на един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй". Нейната мощност е 1260 мегавата и това не е случайно. Това е доста специфична техническа информация, но е важно да я знаете, каза още Петкова. По думите и през годините ТЕЦ "Варна" винаги е участвал в студения резерв на страната и обясни, че когато е приватизиран ТЕЦ-а като условие в приватизационния договор е записано, че три от блоковете ще участват задължително в студения резерв. Единствените години, в които ТЕЦ "Варна" не е участвала в резерва са от 2015г. до 2018 г., тъй като комплексното разрешително на тази централа е било изтекло, уточни Петкова.

Петкова обясни, че една едно от най-съществените неща е въвеждането на механизма за капацитет. Той е на база на европейските регламенти, на база на европейската практика и е свързан с това да бъде гарантирана сигурността на енергийната система на държавите-членки. С механизмът се предвижда да бъде предоставена държавна помощ на определени производители на електрическа енергия след провеждане на търгове.В европейските правила няма възможност да има такова пряко възлагане и пряко договаряне, всичко се прави на база на търгове и на най-добри условия, с който потенциалните кандидати ще участват в тази процедура, обясни Петкова.

Механизмът за капацитет, по който България работи, и за който в момента преговаряме с ЕК е така наречения "Пазарен механизъм за капацитет", тоест ние ще подпомагаме определени производители на електрическа енергия, затова те да произвеждат електрическа енергия, и от една страна да гарантират ликвидност на пазара, от друга - да гарантират енергийната ни сигурност, каза още енергийният министър

На въпрос на “24 часа” дали санкциите, които САЩ обяви, че може да наложи срещу “Турски поток” заплашват България и нашето продължение на газопровода, Петкова отговори така: Трябва много ясно да правим разлика между останалите проекти, които се визират в тази информация на департамента на САЩ и нашия проект. Нашият проект се реализира на територията на България, той няма нищо общо с “Турски поток”. Ние реализираме “Балкански поток” при стриктно спазване на всички европейски правила и национално законодателство, както в областта на природния газ, така и в тази на обществените поръчки. Проектът се реализира при спазване на абсолютно всички европейски директиви, регламенти, регулаторни рамки. Така че аз мисля, че за България няма основания за притеснение по този проект. Той се реализира с помощта на “Булгартрансгаз”, парите са български, инфраструктурата е българска. Това, което можем да направим, е само да печелим приходи по този проект./24 часа

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България на 60-то място в световния износ

11:05 | 06-08-20 | 1113