EUR 1.9558
USD 1.6551
CHF 1.8103
GBP 2.1642
CNY 2.3783
you tube
mobile version

Спад в британските продажби на дребно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад в британските продажби на дребно

mail12:33 | 24.01.2018прегледи 9934 коментарикоментари 0


Продажбите на дребно във Великобритания отбелязаха през декември по-силен от очакваното спад, приключвайки по този начин най-слабата година за търговията на дребно на Острова от 2013-а насам в резултат на високата инфлация, която навреди на стандарт на живот на британските домакинства през изминалите 12 месеца, показват данни на официалната статистика ONS.

Обемът на продажбите на дребно се сви през декември с цели 1,5% на месечна база при очаквания за малко по-скромно понижение с 1,0% и след нарастване на продажбите през ноември с 1,1% в резултат на големите ценови отстъпки около т.нар. "Черен петък". Това представлява най-солиден месечен спад при търговията на дребно от юни 2016-а година насам - месецът, когато се проведе референдума в подкрепа за Брекзит. Спадът на продажбите на дребно с 1,5% е и най-солидният за месец декември от седем години насам.

Продажбите на дребно на годишна база нараснаха с едва 1,4% (спрямо декември 2016 година) след като през ноември  се повишиха с 1,6%, докато очакванията бяха за доста по-добър растеж от 2,6 на сто.

Изключвайки автомобилните горива, продажбите на дребно на Острова се свиха на месечна база с 1,6% и нараснаха спрямо година по-рано с едва 1,3%, неоправдавайки осредните прогнози за месечен спад с 0,8% и годишен растеж от 2,8 на сто.

Въпреки, че търговията на дребно е само малка част от икономическата активност на Острова, днешните данни са ясно доказателство за запазване на тенденцията на влошаване на потреблението, която е в сила след вота на британците в средата на 2016-а година за излизане от ЕС.


Тагове: продажби, спад
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg