EUR 1.9558
USD 1.6529
CHF 1.8150
GBP 2.1418
CNY 2.4403
you tube
mobile version

Служителят няма да плаща като се разболее

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Служителят няма да плаща като се разболее

mail13:22 | 05.05.2010прегледи 1044 коментарикоментари 0


В рамките на днешното заседание на Министерския съвет беше взето решение да не се вдига Данъкът добавена стойност и той да остане 20%, съобщава информационна агенция Стандарт Нюз. Също с 20%, обаче, ще бъдат направени икономии в администрацията на държавата като се залага основно на съкращения на чиновниците.

„Ние решихме да не вдигаме ДДС, а да направим така, че всички лостове на държавата да бъдат включени и да не взимаме от населението пари. Днес ще заведем в Народното събрание актуализацията на бюджета за тази година”, заяви премиерът Бойко Борисов след заседанието на Министерския съвет.
В актуализацията има няколко чисто социални мерки и, за съжаление, могат да се нарекат леви, но те са принудителни за нас и не можем да ги направим, обясни премиерът.
По 70 на сто от надницата ще получават болните за първите три дни отсъствие от работа като парите ще се изплащат от работодателя.  За това се споразумяха днес синдикатите и работодателите с премиера Бойко Борисов.
След четвъртия ден изплащането на болничните ще се поема от НОИ и ще е в размер на 80%. Антикризисната мярка ще действа до кря на годината, след което ще бъде разписан механизъм за връщане на досегашната схема за изплащане на болничните - 100% за първия ден, дължими от работодателя и по 80 на сто за всеки следващ ден, дължими от НОИ. Мотивите за промяна на схемата по разплащане на болничните са свързани с рязкото им увеличаване от началото на годината, което събуди съмнения за злоупотреби. Преди заседанието на Министерски съвет днес дори се обсъждаше варианта третият ден от болничния да бъде за сметка на служителя и да не се заплаща нито от работодателя, нито от НОИ.
Като мярка за справяне с дефицита министрите решиха да вдигнат осигурителния стаж. Пенсионната  реформа предвижда от догодина да се запази възрастта за пенсиониране на жените - 60 години и  63 - за мъжете. Осигурителният стаж трябва да стане 37 години за жените и 40 години за мъжете. За всяка недостигаща година стаж ще се удържат по 2.4% от пенсията.
Веднага след почивните дни ще започне обсъждането и на пенсионната и здравната реформа, заявиха още от профсъюзите. Те не пожелаха да разкрият повече подробности около новото предложение за пенсиониране, но потвърдиха че офертата на правителството включва повишаване на годините осигурителен стаж, но не и вдигане на пенсионната възраст.

В актуализацията на бюджета ще се заложат 116 милиона лева субсидии за тютюнопроизводителите. Ако не ги вкараме тези пари, ги обричаме на гибел, коментира той.
Заложено е и 220 милиона лева ще бъдат отблокирани от резерва на НЗОК.
Транспортното и регионалното министерства
ще получат допълнителни средства, като това цели единствено и само да бъде гарантирана на туризма по-добра инфраструктура и на икономиката добри железници. 50 милиона лева ще бъдат разпределени за доизграждането на АМ "Люлин" каза Борисов и уточни, че днес или сред празниците магистралата трябва да бъде дадена на прокуратурата.
300 милиона лева ще бъдат отпуснати за доплащането на военните хеликоптери, добави той.
В средата на май ще бъде представен вариант за административна реформа, с която Министерството на образованието ще се изчисти от несвойствени дейности, каза образователният министър Сергей Игнатов пред журналисти. Очаква се ефектът от това да бъде около 1,5 млн. лв. Досега в просветното ведомство са направени 12 на сто съкращения, като този процес ще продължи и ще достигне до 15 на сто в сферата на администрацията. Пари се очакват допълнително и от БАН - веднъж от сериозна структурна реформа, втори път - от активите на академията, които ще останат държавна собственост.
В сферата на отбраната икономиите ще са за сметка на съкращения в администрацията и висшия военен състав, увери военният министър Аню Ангелов. По думите му реформата в администрацията на МО предвижда до към с 32% по-малко служители. Висшите командващи ще намалеят с 19 до 32 на сто в различните подразделения. Българската армия до август също ще бъде свита.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg