EUR 1.9558
USD 1.6529
CHF 1.8150
GBP 2.1418
CNY 2.4403
you tube
mobile version

Скъсани опаковки на оборудване за АЕЦ "Белене"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скъсани опаковки на оборудване за АЕЦ "Белене"

mail16:10 | 23.10.2017прегледи 6242 коментарикоментари 0


Националната електрическа компания (НЕК) е изпратила рекламация за скъсани опаковки на полученото оборудване за АЕЦ "Белене". Това съобщи пред БНТ изп. директор на компанията Петър Илиев. Той обясни, че в момента оборудването се съхрянява на пристанището на площадката на бъдещата централа и там трябва да бъде изграден навес. Това обаче се отлага, докато Русия достави и останалата част от оборудването, което ще стане до края на годината.

"Тук е само 50% от оборудването и след това, защото то има предвидено да се сложат навеси отгоре, но тъй като навесите не ни устройват и тъй като все едно го оставаме без нищо отгоре, ще му сложим покривала. Сега сме покрили една част от оборудването с найлони, за да не е съвсем отвън. За защита на оборудването то отвътре е пълно с азот, което ние го следим два пъти седмично - какво е налягането вътре, за да няма някакви поражения", обясни Илиев.

По думите на Илиев оборудването пътува от Русия към България четири - пет месеца. На място ще дойде и комисия от Русия, за да види какви са били пораженията върху опаковката на оборудването. Самото оборудване е обвито с намаслена хартия и найлон.

"Като дойде цялото оборудване ще го покрием с нещо като тип оранжерия.Ще бъде доста по-защитено, отколкото под навес.

Петър Илиев коментира и очаквания доклад на Българската академия на науките за "Белене". По думите му в момента е готов само предварителният вариант на доклада, но към него НЕК има забележки, така че е върнат за доработване. Очаква се документът да даде отговор на въпроса доколко изграждането на втора атомна е икономически изгодно за България и как би могло това да се случи.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg