EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Сделка Юробанк & българската Алфа банк

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сделка Юробанк & българската Алфа банк

mail06:26 | 19.07.2015прегледи 14438 коментарикоментари 0


Гръцката банка "Юробанк" ще закупи около 80 клона на гръцката банка "Алфа банк", намиращи се в България, съобщава агенция Ройтерс, цитирайки официален представител на "Юробанк".
Управителните съвети на двете банки ще финализират сделката до часове, заяви пред агенцията служителят на "Юробанк".
Като част от ангажиментите, поети в споразумението по втората спасителна програма за Гърция от 2012 година, банките в страната се ангажираха да преструктурират своите операции, да продадат своите активи на Балканите и да се фокусират предимно върху вътрешния пазар. Според постигнатото в понеделник споразумение между лидерите на еврозоната и гръцкия премиер Алексис Ципрас, новата тригодишна спасителна програма за Атина за над 80 млрд. евро ще включва 25 млрд. евро, които ще бъдат използвани за рекапитализация на гръцката банкова система.
Юробанк Груп е с общи активи от €75,5 млрд. евро. След увеличение на капитала с 2 864 млн. евро през май 2014 г., 64.6% от обикновените акции са собственост на институционални и индивидуални акционери, сред които световните канадски и американски инвестиционни фондове “Fairfax Financial Holdings Limited”, “Mackenzie Financial Corporation”, “Capital Group Companies, Inc.” и други.
Alpha Bank България е част от Alpha Bank Group, като банката присъства в България от 1995 година и е с корпоративен профил.

По-късно EconomyNews.bg получи следното официално съолщение, изпратено от Пощенска банка:

Пощенска банка и Алфа банк биха искали да анонсират, че на 17 юли двете дружества подписаха Меморандум за споразумение за придобиването на клона на Алфа банк България (‘Клонът’) (‘Сделката’).

Сделката е в пълно съответствие с плана за реструктуриране на Алфа банк, одобрен от Европейската комисия през 2014, и нейния ангажимент да се фокусира върху дейността на основните си пазари, като в същото време се вписва отлично в стратегията на Пощенска банка да разшири своите операции и да утвърди присъствието си на българския пазар като една от най-стабилните и устойчиви финансови институции с активи от повече от 6,3 милиарда лева.

Придобиването включва всички банкови дейности на Алфа банк на обща стойност 500 милиона лева и кредити в размер на над 800 милиона лева. След приключването на сделката клоновата мрежа на Пощенска банка ще нарасне до над 200 локации в цялата страна, а клиентите на финансовата институция ще бъдат обслужвани от близо 3000 квалифицирани професионалисти.

С придобиването на Алфа банк, Пощенска банка ще затвърди лидерството си на българския банков пазар и ще разшири клиентската си база в сегментите Банкиране на дребно и Корпоративно банкиране. След финализирането на предлаганата трансакция, Пощенска банка ще стане четвъртата по големина банка на пазара според размера на кредитната и депозитната си база. С успешното приключване на сделката, Пощенска банка отново ще докаже позицията си на лидер на българския банков пазар.

Сделката ще има позитивно отражение върху приходите преди провизии на Пощенска банка от втората година след придобиването и значително ще подобри коефициентите на покритие, като капиталовата адекватност ще бъде над 20%, а ликвидните буфери също ще бъдат значително над регулаторните изисквания.

До приключването на сделката, клиентите на Алфа банк ще могат да извършват всички операции в обслужващите ги финансови центрове, както и до момента; а след това на тяхно разположение ще бъде клоновата мрежа на Пощенска банка.

Пълното завършване на трансакцията се очаква преди края на 2015 година, след финализиране на окончателната документация по сделката и получаването на всички необходими одобрения от отговорните институции в България, Гърция и Европейската комисия (Единния надзорен механизъм, Европейската централна банка и др.).

Позицията на БНБ

Във връзка с анонсираното днес придобиване на Алфа Банка – клон България от страна на „Юробанк България“ АД (Пощенска банка), БНБ заявява следното:

Българска народна банка (БНБ) в качеството си на надзорен орган в приемащата страна поддържаше активна комуникация с участниците в анонсираната сделка, надзорните власти в Република Гърция и Единния надзорен механизъм в качеството му на надзорен орган по произход за поделенията и клоновете на банките от страни от еврозоната, които оперират в България.

Ангажираността на БНБ и предприетите досега предварителни действия създават предпоставки за своевременно финализиране на сделката за придобиването на Алфа Банка – клон България от Пощенска банка, включително на процеса на произнасяне от съответните надзорни и регулаторни органи в Република България и Република Гърция, както и от Единния надзорен механизъм в еврозоната.

БНБ подкрепя консолидационните процеси и трансформацията на собствеността в банковата система, които са движени от пазарни мотиви и заедно с това допълнително укрепват капиталовата база и ликвидността, финансовата самостоятелност и операционната независимост от банкови системи на други страни.

Същевременно в. "Файненшъл таймс" съобщи, че Европейската централна банка (ЕЦБ) е отворила тайно кредитна линия за България и Румъния заради Гърция. Това е станало скоро, след като Еврогрупата одобри отпускането на нов заем от Гърция за 900 млн долара, за да съживи финансите на страната до окончателното одобрение на новата спасителна програма за Гърция. Според в. "Файненшъл таймс" тайната кредитна линия за страната ни и Румъния е отворена, за да бъдат убедени властите им да не закриват дъщерните клонове на гръцките банки. Целта е двете страни да бъдат успокоени, че гръцките банки, действащи на тяхна територия, ще имат необходимата финансова подкрепа, поясни източник от Европейската централна банка, пожелал анонимност. Гръцките банки "Пиреос", Националната банка на Гърция, "Юробанк" и "Алфа банк" имат значителни активи в Централна и Източна Европа. Ако те бъдат иззети, банките майки ще понесат тежки удари, което би имало убийствени последици за цялата гръцка финансова система.

Впрочем още в първите дни на месец юли т.г. "Ройтерс" съобщи, че най-големите гръцки банки, имащи клонове в България (бел. ред.), са изправени пред затваряне или поглъщане от по-силни съперници, като част от преструктурирането на сектора, който ще последва от какъвто и да е спасителен план на страната, заяви официален представител на ЕС, цитиран от агенцията.
Посочени бяха т.нар. "системни банки": Националната банка на Гърция, "Юробанк", "Пиреос" и "Алфа" банк. Те могат да бъдат намалени на две банки.
Втори източник уточняваше, че сливанията на банките може да отнемат дълго време. "Гръцката икономика е в руини. Това означава, че банките имат нужда от рестартиране", заяви първият източник, добавяйки, че са необходими незабавни действия, след който и да е спасителен план между Атина и еврозоната. "Кипър може да бъде модел за подражание", добави той.
"Има много малко време, преструктурирането трябва да започне веднага", смята източникът.
Финансовата система на Гърция е в основата на настоящата криза, изтичането на депозити е следствие на влошените отношения между гръцкия премиер Алексис Ципрас и кредиторите.
 Следвайки описаната досега логика, вероятно в близките часове ще бъде обявено и второто сливане - Националната банка на Гърция  ще погълне Пиреос. В България Национална банка на Гърция (NBG) притежава 99,9%  от ОББ. Към края на март 2015 г. Банка Пиреос България разполага с клонова мрежа от 75 клона, притежава активи за 1.54 милиарда евро, а служители са 811 човека.

Гръцките банки ще отворят в понеделник, 20 юли, съобщи атинската информационна агенция. Лимита за тегления от 60 евро на ден остава. Но гражданите ще могат да натрупват сумите, например по 120 евро за два дни. Гръцките банки бяха затворени на 30 юни заради въвеждането на контрол на капитала. Беше наложен лимит на тегленията от 60 на ден (1800 евро на месец).

 В прессъобщение БНБ съобщава, че "подкрепя консолидационните процеси и трансформацията на собствеността в банковата система, които са движени от пазарни мотиви и заедно с това допълнително укрепват капиталовата база и ликвидността, финансовата самостоятелност и операционната независимост от банкови системи на други страни."

 

Разпределение на банките в България по групи към 31 Май 2015 г. , източник БНБ
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886