EUR 1.9558
USD 1.6499
CHF 1.8160
GBP 2.1668
CNY 2.3771
you tube
mobile version

Свиленград: Общината поема сметосъбирането

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Свиленград: Общината поема сметосъбирането

mail06:45 | 21.03.2018прегледи 5622 коментарикоментари 0


Община Свиленград поема самостоятелно дейността по сметосъбирането. В началото на август тази година изтича договорът с фирмата, която досега е извършвала комуналната услуга, съобщи зам.-кметът по финансите в администрацията Мария Костадинова.
От години Свиленград има иновативни подходи в управлението на тази дейност. Вече 1000 домакинства в града, например, имат жълти кофи за разделно събиране на хартия и пластмаса по пилотен проект "От врата до врата".
"Хората се научиха и вече много чисто и успешно се справят с разделното събиране и това ни дава вярата, че може този процес да се разшири в целия град. На среща с кметовете на селата потърсихме варианти за организиране на разделно събиране и там, като се започне с търговските обекти и се обхване постепенно и населението. Идеята е да намаляваме отпадъците, а не да поставяме допълнителни контейнери, както се иска", посочи Костадинова.
Решихме да организираме сметосъбирането чрез Общинско предприятие "Благоустрояване и озеленяване", уточни Костадинова. Фирма "Волф Милениум" е извършвала дейността от 2003 година. Разходите за сметосъбиране според зам.-кмета все повече нарастват. Много голям дял са и отчисленията, които се плащат на регионалното депо в Харманли. През последните няколко години последователно се работи по това, как да се намалят плащанията по акумулирания битов отпадък.
Направихме анализ, който показа, че ако ние придобием съдове и сметосъбиращи автомобили и организираме сами сметосъбирането, първо ще ни е по-евтино и второ ще бъдем по-гъвкави при организирането на работата, разказа още Костадинова. Тя обясни, че когато външна фирма предоставя услуга не могат да се нарушават параметрите и да се иска от дружеството нещо, което не е заложено в договора, въпреки че има ситуации, които го налагат.
Общинското предприятие "Благоустрояване и озеленяване" ще поеме дейността по събирането и извозването на отпадъците, а ангажираните с нея хора ще бъдат назначени в предприятието, обясни Костадинова. По нейни думи общинското предприятие има опит, тъй като и сега дублира дейността на сметосъбиращата фирма. Това става с торбите със зелена маса, които от няколко години хората са научени да събират отделно и да ги оставят пред домовете си. За изхвърлянето им впоследствие има грижата автомобил на ОП "Благоустрояване и озеленяване".
Местното ръководство е водено и от обстоятелството, че общината е на финалната права на спечелването на проект за 3 милиона лева по ОП "Околна среда", с които ще бъде изградена компостираща инсталация. Ако той се реализира, стъпката с разделното събиране на отпадъците ще е много важна, смята Костадинова. На търговските обекти, а и на домакинствата ще бъдат раздадени кафяви кофи за хранителни и други биоразградими отпадъци. С извеждането на този боклук от една страна ще се произвежда тор, а от друга това ще намали общия обем на битовата смет, обясни зам.-кметът.
По нейните думи стремежът е битовият отпадък да става все по-малко и по-малко. Оттам пък съответно и таксата за него, ако не да е по-малка, то да не се увеличава. Много се спекулира с това, че ако се избере нов метод за изчисляване на таксата, тя неминуемо ще се увеличи. Това не е вярно, ако се работи паралелно за намаляване на битовия отпадък, тя няма да се вдигне, уверена е Костадинова.
Според нея вече е намерено решение за закупуване на съдове за отпадъци и сметосъбиращи машини. В ход е подготовка за обществена поръчка за съдове. Уточнено е било, че са необходими 1077 пластмасови кофи по 240 литра и 650 метални контейнера по 1100 литра. Една част от финансовите средства ще бъдат от резерва от отчисленията за депониран отпадък по Закона за управление на отпадъците, чийто размер е стигнал 800 000 лева. Друга част ще бъдат осигурени със заем от ПУДООС.
Досега общината е плащала за сметосъбиране на фирмата близо 435 000 лева. Сега по наши сметки, ако общинското предприятие извършва тази дейност, сумата ще бъде наполовина, обобщи Костадинова. Тя отбеляза, че съдовете и машините, в които ще се инвестира, ще си останат общинска собственост. И е уверена, че такса смет няма да се вдига.
Благодарение на пилотния проект за разделно събиране на отпадъци "От врата до врата" и с помощта на сдружение "За земята" от края на миналата година община Свиленград бе поканена и се включи в Европейската мрежа за нулеви отпадъци. Вече има Консултативен съвет за нулеви отпадъци и Програма, която е съобразена с индикатори, които трябва да се изпълняват, припомни още Костадинова. Тя допълни, че ръководството на общината е много амбицирано и започва активна работа в тази посока. Още повече, че според индикативната програма на ОП "Околна среда" тази година ще има финансиране за изграждане на общност с нулеви отпадъци.
"За нас това е подарък, защото можем да кандидатстваме и да финансираме голяма част от дейностите. Ако работим усърдно и привлечем гражданите и бизнеса за тази кауза, може битовият отпадък да остане около 15-20 процента от общия отпадък в общината. Това е генералната цел, която носи след себе си много позитиви", убедена е Мария Костадинова./БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg