EUR 1.9558
USD 1.8180
CHF 2.0126
GBP 2.3097
CNY 2.4996
you tube
mobile version

Световните цени на храните устойчиви

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Световните цени на храните устойчиви

mail15:25 | 09.07.2024прегледи 457 коментарикоментари 0


Референтният показател за световните цени на хранителните стоки остана непроменен през юни, тъй като повишенията на международните котировки за растителни масла, захар и млечни продукти компенсират спада на тези за зърнените култури, съобщи Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

Индексът на цените на храните на ФАО, който проследява месечните промени в международните цени на набор от световно търгувани хранителни стоки, достигна средно 120,6 пункта през юни, което се равнява на ревизираната стойност за май. Индексът сега е с 2,1 на сто по-нисък от стойността си от предходната година и с 24,8 на сто под своя връх през март 2022 г.

Индексът на цените на зърнените храни се понижи с 3 на сто през юни спрямо май, като котировките за грубо зърно, пшеница и ориз се понижиха, отчасти водени от подобрените перспективи за производство в основните страни износителки.

Индексът на цените на растителното масло, напротив, се повиши с 3,1 на сто спрямо май, подкрепен от съживяването на световното търсене за внос на палмово масло и стабилното търсене от сектора на биогоривата в Америка за соево и слънчогледово масла.

Индексът на цените на захарта се повиши с 1,9 на сто спрямо май след три последователни месечни спада, до голяма степен поради опасения относно вероятното въздействие на неблагоприятното време и мусоните върху производството в Бразилия и Индия.

Индексът на цените на млечните продукти се повиши с 1,2 на сто, като международните котировки на маслото достигнаха 24-месечен връх на фона на увеличеното световно търсене на краткосрочни доставки на фона на силни продажби на дребно, сезонно намаляващи доставки на мляко в Западна Европа и ниски запаси в Океания.

Индексът на цените на месото беше на практика непроменен през юни, тъй като леките повишения на световните цени на овче, свинско и говеждо месо почти компенсираха спада на международните цени на птиче месо, предизвикан от предлагането.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg