EUR 1.9558
USD 1.7425
CHF 1.8411
GBP 2.1702
CNY 2.4661
you tube
mobile version

СБ: 40% сива икономика в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

СБ: 40% сива икономика в България

mail15:45 | 11.09.2012прегледи 1014 коментарикоментари 0


Световната банка (СБ) е обезпокоена от мащаба на сивата икономика в някои страни от Източна Европа, което лишава държавите от решаващи ресурси в момент, когато се усеща влиянието на кризата в еврозоната, според публикувания снощи доклад, цитиран от Франс прес.
Изваждането на работниците и компаниите от сивата икономика е изключително важно за гарантиране на дългосрочен икономически растеж в Източна Европа, подчертава Световната банка, която отбелязва, че страните от региона вече са засегнати от кризата в еврозоната и застаряването на населението.
В доклада за разгледани основно България, Чехия, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Словения и Словакия, посочва "ИЮ Обзървър".
Според доклада, цитиран от АФП, през 2007 година делът на сивата икономика е бил близо 40% от БВП в България, близо 30% в Румъния и над 20% в Унгария, което лишава страните от финансови източници за техните бюджети и системите им за социална защита. Новите страни членки на ЕС не могат просто да си позволят голяма сива икономика, нито в краткосрочна перспектива заради загрижеността за бюджета, нито в дългосрочен план заради свиващата се работна сила, посочи в съобщение експертът на Световната банка Катарина Матернова.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България влезе в ERM 2 със сегашния курс

19:21 | 07-10-20 | 222