EUR 1.9558
USD 1.6478
CHF 1.8189
GBP 2.1393
CNY 2.4378
you tube
mobile version

СБ: Обединен Кипър с по-голям икономически ръст

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

СБ: Обединен Кипър с по-голям икономически ръст

mail13:40 | 20.02.2020прегледи 330 коментарикоментари 0


Значителни перспективи за икономическо и социално развитие открива решаването на Кипърския въпрос и обединяването на страната, се посочва в проучване на Световната банка, което бе представено в Никозия от мисията на ООН на острова и икономически екип на международната финансова институция.

Обединението на разделения от 45 години Кипър, ако бъде подкрепено от подходящи политики, ще доведе до допълнителен средногодишен темп на увеличаване на брутния вътрешен продукт от 0.4% за общността на кипърските гърци и 1.8% за общността на кипърските турци.

При този по-висок икономически растеж доходите на кипърците ще нараснат със 7% в следващите 10 години след споразумението, прогнозира Световната банка в проучването си за икономическото и социално развитие на бъдещия федерален Кипър.

Обединението на острова ще донесе и допълнителни инвестиции от повече от 1.1 млрд. евро в инфраструктурни проекти за интегриране на енергийни, транспортни и водоснабдителни системи, се посочва още в доклада.

Кипърското решение може да генерира „мирен дивидент” от над 17 млрд. евро в следващите 20 години, бе посочено в представеното по-рано през февруари проучване на Кипърския център на международния институт за изследване на мира в Осло (PRIO). Мирният дивидент е разликата между икономическите резултати при решение на Кипърския въпрос и икономическите резултати при запазване на статуквото. 

Според основния прогнозен сценарий в изследването на PRIO реалният растеж на БВП би бил средно 3.8% при обединяване на страната и само 2.3%, ако то не бъде постигнато.

Нова стъпка към евентуално възобновяване на преговорите за решаване на Кипърския въпрос може да бъде направена не по-рано от месец май, след изборите за т. нар. президент в самообявилата се Севернокипърска турска република.

Обсъжда се възможността след тях да бъде свикана неформална петстранна среща на лидерите на двете кипърски общности и трите страни гаранти Турция, Гърция и Великобритания под егидата на ООН, на която ще се реши по-нататъшният ход на преговорния процес. Той е спрян от юли 2017 г./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg