EUR 1.9558
USD 1.7985
CHF 1.8441
GBP 2.3242
CNY 2.5624
you tube
mobile version

САЩ: Boeing ще повлияе на икономиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Boeing ще повлияе на икономиката

mail14:11 | 17.01.2020прегледи 819 коментарикоментари 0


Очаква се неволите на "Боинг" (Boeing Co.) да отнемат половин процент от икономическия растеж в САЩ през 2020 година, заяви министърът на финансите Стивън Мнучин.

"Няма съмнение, че ситуацията с "Боинг" ще забави БВП", каза Мнучин в неделя интервю за предаването "Sunday Sunday Futures" на телевизия Fox News . "Боинг" е един от най-големите износители и с оглед на проблемите със 737 MAX, аз смятам, че това може да повлияе на БВП до 50 базисни пункта през тази година".

"За настоящата година ние очакваме икономически растеж в САЩ с 2,5% до 3,0%, но може би по-близо до 2,5% заради коригирането на данните за "Боинг", посочи Мнучин и допълни: "Без проблемите на самолетостроителната компания растежът би било от 3 на сто. Няма съмнение, че тристранното търговско споразумение USMCA (САЩ-Мексико-Канада) и споразумението с Китай ще увеличат значително икономическия растеж".

Самолетите 737 Max на "Боинг" остава принудително приземена по цял свят от близо година след две фатални катастрофи с този модел, като времето за подновяване на полетите все още не е ясно. През декември "Боинг" обяви временно спиране на производството на този модел за неопределен срок.

Завръщането във въздуха на 737 Max беше поставено под допълнително съмнение през миналата седмица, когато бяха публикувани множество вътрешни имейли в компанията, изпратени до Конгреса на САЩ, които показаха, че служители на "Боинг" се подиграват с дизайна на този самолетен модел и се хвалят как са заблуждавали федералните регулаторни органи, имащи за задача да одобрят годността му за полет.

С оглед на кризата със 737 Max пазарната капитализация на "Боинг" се сви през последната година с 50 милиарда долара. Акциите на Boeing Co. се понижиха през 2019 година с 6,5% в сравнение с ръст на индекса DJIA на 30-те водещи компании, чиято важна компонента са акциите на американския самолетостроител.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg