EUR 1.9558
USD 1.6133
CHF 1.8160
GBP 2.1976
CNY 2.4915
you tube
mobile version

САЩ спряха монети със злато

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ спряха монети със злато

mail06:40 | 25.04.2013прегледи 683 коментарикоментари 0


Монетният двор на Съединените щати спря продажбата на монети "Американски орел", съдържащи 1/10 тройунция злато (1 тройунция е равна на 31,103 грама) след намаляването на  правителствените запаси заради засилено търсене, предаде ИТАР-ТАСС.
Засилилото се търсене на тези златни моменти се свързва с повсеместния спад на цените на благородния метал. Така "Американски орел" изчезнаха от асортимента на компаниите, които ги продават на дребно. "Настъпи паника. Хората си мислят, че цените на златото са спаднали до най-ниското си равнище и искат да се възползват от това", изтъкна Майкъл Крамър, президента на нюйоркската компания Манфра, Тордела енд Брукс (Manfra Tordella & Brookes), една от най-големите компании, специализирани в продажбата на златни монети.
Само този месец са били продадени 155 000 тройунции монети "Американски орел" с различна маса. Монетният двор за първи път от ноември 2009 година спира продажбата на тези монети. "Американски орел" е официална златна монета на Съединените щати. За първи път е пусната от Монетния двор през 1986 година и от нея има четири вида: 1/10 тройунция, 1/4 тройунция, 1/2 тройунция и 1 тройунция. Правителството гарантира точното  съдържание на злато в монетите, като по закон златото за американския златен орел трябва да бъде добито в Америка. За лигатура се използват 3 процента сребро и 5,33 процента мед,  което прави монетата по-устойчива и я защитата от външно влияние. Така златната проба в "Американски орел" е 916,7 (22 карата).
На обратната страна на монетата е изобразен мотив от скулптора Огъстъс Сен-Годен - жена, символизираща Свободата, която в дясната си ръка държи факла, а в лявата - маслинена
клонка. На лицевата страна е изобразен мотив от скулптора Майли Бюсайек, изобразяващ орел с маслинен венец в ноктите, надвесен над гнездото с орлицата и малките орлета.


 


Тагове: монети, САЩ
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg