EUR 1.9558
USD 1.6529
CHF 1.8150
GBP 2.1418
CNY 2.4403
you tube
mobile version

САЩ: Слаб ръст на инфлацията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Слаб ръст на инфлацията

mail14:07 | 13.03.2020прегледи 10878 коментарикоментари 0


Потребителските цени в САЩ нараснаха слабо през февруари на месечна база, но вероятно ще започнат да спадат през следващите месеци, тъй като епидемията от коронавирус ще ограничи потреблението за стоки и услуги, което се очаква да превиши увеличенията на крайните цени, свързано с недостигът, причинен от прекъсвания във веригата за доставки.

Според Департамента по труда индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през февруари с 0,1% спрямо януари и при очаквания за непромяна (0,0%).

На годишна база потребителската инфлация се забави през февруари до 2,3% от 2,5% през януари (най-силен ръст от октомври 2018) и прогноза за по-рязко отслабване до 2,2 на сто.

Енергийните цени се понижиха в рамките на месец с оглед на спад на цените на бензина с 3,4%, докато цените на храните се увеличиха с 0,4% след повишение с 0,2% през януари.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) се повиши през февруари очаквано с 0,2% на месечна база, докато основната инфлация на годишна база се ускори до 2,4% от 2,3% през всеки едни от предходните четири месеца.

Трябва да се има предвид, че именно основният CPI индекс се следи от Фед като един от важните индикатори за състоянието на инфлацията в САЩ. Въпреки че основната инфлация продължава да нараства малко над важното целево ниво на банката от 2 на сто, няма индикации, че това може да доведе до рязко повишаване на ценовия натиск.

Дори напротив, епидемията от коронавирус, която набира скорост и в САЩ, вероятно ще причини отслабване на инфлацията. От една страна нарушаването на веригите за доставки ще доведе до недостиг на някои стоки, включително на медицински консумативи, което може да повиши крайните потребителски цени. Но страховете от глобална рецесия, което ще доведе до все по-слабо потребление и сривът на цените на петрола с оглед на "петролната ценова война" на Саудитска Арабия спрямо Русия ще причинат понижаване на потребителската инфлация.

Освен това налаганите на все по-големи ограничения за пътуване и социалното дистанциране ще навредят на търсенето на услуги във връзка с пътувания, хотели, забавления и хранене в ресторанти, което ще окаже допълнителен низходяща ценови натиск.

Всички това най-вероятно ще започне да се отразява негативно на данните за инфлацията през март.

Февруарските данни за потребителски цени няма да се отразят на очакванията на финансовите пазари, че Федералният резерв на САЩ ще понижи отново американската лихва на редовното заседание следващата седмица (на 17-и и 18-и март). След като през миналия вторник Фед намали спешно федералната фондова лихва с 50 базисни пункта до диапазона между 1,00% и 1,25%, финансовите пазари очакват ново намаление с 50 пункта през следващата седмица./БНР


Тагове: САЩ, инфлация
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg