EUR 1.9558
USD 1.6658
CHF 1.8243
GBP 2.1513
CNY 2.4871
you tube
mobile version

САЩ плаши със санкции - кои са проектите + реакции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ плаши със санкции - кои са проектите + реакции

mail19:40 | 17.07.2020прегледи 1420 коментарикоментари 0


ЕС е против налагането на санкции на което и да било европейско дружество, което работи според законите. Това заяви говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос, свързан със заплаха на САЩ, че ще бъдат наложени санкции на газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток" ("Балкански поток").

"Не се произнасяме по изявления и заплахи. ЕК винаги е целяла разширението на газопровода "Серевен поток" и други тръбопроводи да бъдат извършвани в условия на прозрачност и без дискриминация, с подходящия регулаторен надзор, съобразно международното и европейското право в областта на енергетиката", добави той, цитиран от БТА.

Говорителят отбеляза, че миналата година влязоха в сила нови европейски правила за пазара на газ. По неговите думи днес правилата са ясни и се прилагат за всички газопроводи, които свързват европейския газов пазар с външния свят.

Държавният департамент планира да включи "Северен поток 2" и "Турски поток" в списъка с проекти, санкционирани от Вашингтон, разкри Помпео и подчерта, че това е ясно предупреждение към компаниите, които участват в руските енергийни проекти. "Нашите очаквания са, че тези, които участват в продължаването на проекта, ще бъдат предмет на преглед за потенциални последици", каза топдипломатът на пресконференция. "Оттеглете се или рискувате да има последствия", призова участващите компании държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарече новите санкции форма на "политически натиск" с цел "нелоялна конкуренция" срещу Москва. "Това е индикатор за отслабената американска система", каза тя и добави, че нямат други ефикасни инструменти. Заплахата на САЩ да наложат нови санкции срещу руските газопроводи за Европа са само уловка, за да се продава на континента газ на по-високи цени от руските, предаде ДПА, позовавайки се на изявление на Кремъл.

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че предстои да се разбере дали тази стъпка ще засяга България и български компании.

Няма опасност проектът "Балкански поток" да попадне под евентуални санкции от страна на САЩ. Това каза енергийният експерт проф. Атанас Тасев за БТА на въпрос дали има риск за осъществяването на "Балкански поток", поради намерението на Америка да наложат санкции на компаниите, които са свързани с изграждането на "Турски поток".

Атанас Тасев уточни, че атаката е срещу "Турски поток", а не срещу "Балкански поток", като основната атака е най-вече срещу "Северен поток 2". Той изтъкна, че разликата между "Северен поток 2" и "Балкански поток" е огромна. Освен това в България няма "Турски поток". В страната ни няма руско участие в изграждането на "Балкански поток" (няма руски капитали, а само пренос на газ - б.р.). При нас не е "Турски поток 2", изтъкна проф. Тасев.

Той допълни, че "Балкански поток" отговаря на изискванията на Третия енергиен пакет. "Днес ЕК каза, че всички фирми, които реално изпълняват третия енергиен пакет и спазват европейското законодателство, няма да бъдат подлагани на тези санкции", заяви енергийният експерт. Според него липсата на официална реакция от страна на българското правителство доказвало, че няма опасения за реализацията на "Балкански поток".

На въпрос дали заради политическата нестабилност в страната може да спре изграждането на интерконектора между България и Гърция, Атанас Тасев не счита, че може да се търси подобна връзка. Той призна, че общата нестабилност на страната се отразява върху инвестиционния интерес. Според него обаче, въпреки това няма опасност за интерконектора да не се реализира, защото това е икономически проект. Освен това този интерконектор е свързан и с другите в региона. По неговата реализация България ще може да получава азерски природен газ.

По думите му, в момента, въпреки напрегнатата политическа обстановка, няма заплаха за реализацията на газовите проекти в страната.

С реализацията на тези проекти, страната ни продължава развитието на газовия хъб "Балкан", който е от съществено значение за региона, завърши проф. Атанас Тасев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Туризъм: София е младежка дестинация

07:55 | 04-03-19 | 3340