EUR 1.9558
USD 1.7472
CHF 1.8121
GBP 2.1960
CNY 2.4571
you tube
mobile version

САЩ: Исторически връх на безработицата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Исторически връх на безработицата

mail07:45 | 02.04.2020прегледи 9300 коментарикоментари 0


Броят на американците, подали молби за обезщетения за безработица през миналата седмица, скочи рекордно над 3 милиона, тъй като големи части от американската икономика бяха затворени принудително, а компаниите уволниха множество работници, за да се справят с овладяване на пандемията от коронавирус.

Заявките за социални помощи при безработица за седмицата за седмицата от 15-и до 21-ви март се увеличиха до 3,28 млн. от едва 282 хил. броя седмица по-рано, надвишавайки многократно предишния рекорд от 695 хил. от далечната 1982 г.

Дданните са най-ясното доказателство за опустошителното въздействие на пандемията от коронавирус върху американската икономика, което принуди Федералния резерв да предприеме серия извънредни стъпки, а Сенатът на САЩ да одобри рекорден финансов пакет от стимулиращи мерки за 2 трлн. долара.

Департаментът по труда приписа този огромен ръст на молбите именно на Covid-19.

"През седмицата, приключваща на 21-ви март, увеличението на първоначалните молби за помощи при безработица се дължи на негативното въздействие на вируса Covid-19 върху икономиката", посочиха от ведомството. "Отделните американски щати продължават да цитират за това огромно увеличение съкращения в отраслите на услугите, особено тези, свързани с настаняване и хранителните услуги. Допълнителните отрасли, които бележат силни увеличение на молбите включват здравеопазването и социалното подпомагане, изкуствата, развлеченията и отдих, транспорта и складирането, както и преработващата промишленост".

Трябва да се има предвид, че губернаторите в поне 18 щата, съставляващи почти половината от населението на страната, наредиха на жителите да останат предимно вкъщи. На "несъществените" фирми също беше заръчано да затворят. Според икономисти, една пета от работната сила в САЩ се намира под някаква форма в блокада./БНР


Тагове: САЩ, безработни
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg