EUR 1.9558
USD 1.6133
CHF 1.8160
GBP 2.1976
CNY 2.4915
you tube
mobile version

САЩ: $3 трлн. бюджетен дефицит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: $3 трлн. бюджетен дефицит

mail08:04 | 15.07.2020прегледи 425 коментарикоментари 0


Бюджетният дефицит на Съединените американски щати достигна $3 трлн. през 12-те месеца до края на юни заради разходите за стимулиране на икономиката и спад на данъчните приходи. Най-голямата икономика в света е на път да отчете най-големият годишен дефицит като дял от БВП от Втората световна война насам, пише The Wall Street Journal.

Като дял от икономиката, 12-месечният дефицит достига 14%, като през февруари 2010 г., когато САЩ все още се възстановяваше от кризата, той бе 10,1%. Само през юни т.г. дефицитът расте с рекордните $864 млрд., по данни на Министерство на финансите. За сравнение, през цялата 2019 г. той бе $984 млрд.

Бюджетната комисия към Конгреса прогнозира, че годишният дефицит може да достигне $3,7 трлн. през фискалната година, която приключва на 30 септември. Ако Конгресът и Белият дом постигнат съгласие за нов пакет стимули по-късно този месец, недостигът може да се разшири още повече.

Само от март насам Конгресът одобри разходи в размер на $3,3 трлн., с които икономиката да се справи с пандемията. Администрацията на Тръмп отложи и крайния срок по плащанията на подоходния данък за физически лица и фирми до 15 юли, за да остави повече средства в джобовете на американците.В същото време безработицата и затвореният бизнес свалят приходите от данъци - с 28% до $241 млрд.

Дефицитите обикновено се разширяват по време на рецесия и се свиват, когато икономиката расте. Този път недостигът обаче вече растеше в последните години на продължилата десетилетие експанзия, след като през администрацията на Тръмп прокара данъчна реформа.

Политическото желание за успокояване на дефицитите намаля във Вашингтон през последните години, след като непрестанното търсене на американски облигации държи разходите ниски. Така, въпреки ръст на новите заеми, нетните разходи за лихви падат с 11% през първите 9 месеца на фискалната година, по данни на Министерство на финансите. Доходността по 10-годишните облигации е едва 0,622%, като преди 2 години бе около 2%.

Бюджетната комисия изчислява, че към края на годината безработицата ще бъде 10,5%, докато преди рецесията бе 3,5%. Прогнозата за БВП е ръст през второто полугодие, но 5,9% спад през четвъртото тримесечие, спрямо година по-рано.

Икономиката вече показваше признаци на съживяване през май и юни, след като части от страната вдигнаха мерките, а бизнесът отвори врати отново. Броят на американците, които получават помощ за безработица, намаля с близо 700 хил. до 18,1 млн. през седмицата до 27 юни - най-ниското ниво от 18 април. Компаниите добавиха 7,5 млн. работни места през май и юни, след като през март и април бяха загубени 21 млн.

Под съмнение е дали възстановяването ще продължи, тъй като броят на заразените с коронавирус растат и местните власти преосмислят премахването на мерките.

Източник: money.bg


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg