EUR 1.9558
USD 1.6251
CHF 1.7784
GBP 2.2649
CNY 2.4971
you tube
mobile version

САЩ:ФЕД тества банките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ:ФЕД тества банките

mail18:30 | 29.06.2020прегледи 374 коментарикоментари 0


При най-лошия сценарий за американската икономика, опустошена от пандемията от коронавирус, 34-те най-големи банки в страната общо ще изгубят 700 милиарда долара, съобщи Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, цитирано от "Асощиейтед прес". За да укрепи банките преди една такава изключително тежка рецесия, УФР им нареди да спрат да изкупуват обратно свои акции и да ограничат изплащането на дивиденти до 30 септември.

Американската централна банка представи най-новите си резултати от тестовете за устойчивост на най-големите в страната финансовите институции. Годишните тестове се променят всяка година и банките трябва да ги преминат, за да започнат да изкупуват обратно акции или да плащат дивиденти.

Типичните стрес тестове имат хипотетични параметри, като например международна дългова криза и дълбока рецесия. Тази година обаче УФР базира тестовете си на много реален, случващ се сценарий - пандемията от коронавирус. При най-лошия сценарий безработицата в САЩ, която за май беше 13,3 процента, ще достигне 19,5 на сто. УФР тества банките, използвайки икономически модел, симулиращ рязък спад и бързо възстановяване, известно още като "V-образна" рецесия, както и по-бавно възстановяване или "U-образно". При първия тип сценарий икономиката ще се свие с 31,5 на сто на годишна база и ще се възстанови през 2020 и 2021 година.

При най-лошия сценарий с двойна рецесия около една четвърт от големите банки ще нарушат изискванията за минимален капитал. При този сценарий икономиката ще се свие с 37, 5 на сто годишно и ще започне за се възстановява през лятото, но втора вълна на заразяване ще доведе до повторна рецесия в САЩ. Макар и с колосални загуби всички банки оцеляват според резултатите от тестовете на УФР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg