EUR 1.9558
USD 1.6551
CHF 1.8103
GBP 2.1642
CNY 2.3783
you tube
mobile version

РЦБ понижи лихвите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

РЦБ понижи лихвите

mail11:07 | 18.06.2019прегледи 416 коментарикоментари 0


Руската централна банка понижи основния си лихвен процент в съответствие с предишните си насоки и след като остави лихвените ставки непроменени през предходните три заседания. Банката също така намекна за по-голямо понижение в бъдеще.

Съветът на директорите на РЦБ реши да намали основната лихва с 25 базисни пункта до 7,50%. Въпреки че годишната инфлация се забавя, инфлационните очаквания остават високи, посочи РЦБ и допълни, че краткосрочните проинфлационни рискове са намалели в сравнение с март.

Централната банка също така очаква икономическият растежът през първото полугодие да остане под нейните прогонизи.

Позовавайки се на тези обстоятелства, Руската централна банка намали прогнозата си за годишната инфлация в края на 2019-а година до диапазона 4,2-4.7% от 4,7-5.2%, като банката продължава да очаква инфлацията да остане близо до 4 на сто.

"Ако ситуацията се развива в съответствие с базовата прогноза, РЦБ допуска възможността за по-нататъшно намаляване на ключовите лихвени проценти на едно от предстоящите заседания на Съвета на директорите и залага на преход към неутрална парична политика до средата на 2020-а година", посочи централната банка.

Тя също така намали и прогнозата си за растеж на БВП на Русия за 2019-а година до 1,0-1,5% от 1,2-1,7%.

РЦБ отбеляза, че "преразглеждането на пътя на лихвените ставки от страна на Федералния резерв на САЩ и на други централни банки в развитите икономики намалява рисковете от постоянен отлив на капитали от нововъзникващите пазари".


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg