EUR 1.9558
USD 1.6658
CHF 1.8243
GBP 2.1513
CNY 2.4871
you tube
mobile version

Русия: 75 години атомна индустрия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия: 75 години атомна индустрия

mail07:02 | 24.08.2020прегледи 289 коментарикоментари 0


Преди 75 години, на 20 август 1945 г., започва историята на една нова индустрия, която се превръща в основа за развитие на енергетиката и на технологиите в области като медицина, селско стопанство, приложна физика, покоряване на Космоса и много други. На този ден е издаден указ за създаването на Първа главна дирекция към Съвета на народните комисари на СССР, която да ръководи развитието на атомните проекти на страната. Датата става отправна точка в историята на руската атомна индустрия, която и досега е основа за развитие на науката и иновациите, и осигурява безопасна и чиста енергия.
Много от технологиите и приложенията, достъпни за хората днес - от диагностичното медицинско оборудване до реакторите от четвърто поколение - са разработени от лидера в световната атомна индустрия – руската държавна корпорация „Росатом“.  
От създаването на корпорацията са построени 102 енергоблока. 78 от тях работят на базата на технологията ВВЕР, получила признание в целия свят. „Росатом“ притежава най-големия портфейл от чуждестранни проекти за строителство на АЕЦ в света. На различни етапи от реализиране са 36 енергоблока в 12 страни, сред които Унгария, Финландия, Беларус, Индия, Китай, Турция, Бангладеш и други. В България в момента работят два реактора ВВЕР-1000 в АЕЦ „Козлодуй“.
АЕЦ „Козлодуй”, която днес произвежда една трета от електроенергията в България, е първата атомна електроцентрала в Европа с реакторна технология ВВЕР, чиято безопасност и надеждност са изпитани през изминалите десетилетия. С подкрепата на „Росатом“  успешно бе удължен животът на пети и шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“, като по този начин  българските потребители и бизнесът могат да разчитат на евтина и чиста енергия през следващите 30 години.
„Росатом“ е и глобален технологичен лидер в разработването на изследователски реактори и е реализирал 76 проекта в тази област. Русия е една от страните-основатели на най-големия международен научен и технически проект – термоядреният експериментален реактор ИТЕР, който е базиран на руската технология „токамак“.

„Росатом“ обединява повече от 300 предприятия и организации и над 250 000 служители. Корпорацията отбелязва годишнината с празнична програма, която ще продължи 75 дни. Ще бъдат организирани над 100 събития – онлайн и на живо, включително концерти, фотоизложби, дигитални и образователни проекти със свободен достъп. 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg