EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Румъния - "троянският кон" за ГМО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния - "троянският кон" за ГМО

mail10:00 | 01.04.2011прегледи 1090 коментарикоментари 0


Румъния е била "троянският кон" на САЩ в Европа за прокарване на генно модифицираните храни, според разкрития на сайта Уикилийкс, съобщава вестник "Адевърул".Една от най-тежките битки, водени в Букурещ, както става ясно от телеграмите, публикувани от Уикилийкс, е била свързана с един проблем, по който САЩ и ЕС имат напълно противоположни позиции: генно модифицираните организми (ГМО), посочва изданието. Американците са се опитали да използват Румъния като лост за разхлабване на европейската политика по отношение на биотехнологиите в земеделието, пише вестникът. Още през декември 2004 г. американците започват да опипват почвата, за да видят какви нови инвестиционни перспективи предлага Румъния. Една от сферите на интерес е именно биотехнологиите, които визират използването на ГМО.
"Целта на посолството е да помогне на Румъния да влезе в ЕС с една силно развита биотехнологична индустрия. Ако сега увеличат усилията си в Румъния САЩ ще имат един солиден европейски съюзник, с общи интереси и убеждения с Америка, който да се бори в идните години с анти-ГМО позицията на ЕС", се посочва в телеграма от 18 януари 2005 г., подписана от Томас Делеър, помощник на посланика Джак Дайър Крауч. Според документа "Румъния е пионер в региона в областта на биотехнологиите - тя култивира и насърчава отглеждането на генно модифицирана соя".В перспективата на наближаването на присъединяването на Румъния към ЕС посолството предлага мащабна кампания, която да създаде благоприятно отношение към ГМО сред населението, става ясно от цитираната телеграма.
Друга телеграма от 5 април 2006 г. предупреждава Вашингтон, че "идват тежки времена във войната за ГМО". "В очакване на влизането в ЕС правителството забрани през януари отглеждането на генно модифицирана соя от 2007 г.", пише в телеграмата. Румънско-американският съюз в подкрепа на ГМО продължава и след присъединяването на Румъния към ЕС, посочва изданието. През август 2008 г. сенаторът Ричард Лугър пристига в Румъния, за да насърчи местните власти да позволят "използването на по-напреднали методи в земеделието, включително биотехнологиите". Той подчертава пред министъра на околната среда Атила Кьорьоди, че е важно "да се борим с глада, особено в африканските страни". Министърът обаче е резервиран по този въпрос, а посланикът Никълъс Тобман коментира, че "посолството има трудна връзка с министерството".


 


Тагове: Румъния, ГМО, САЩ, ЕС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 913