EUR 1.9558
USD 1.7425
CHF 1.8411
GBP 2.1702
CNY 2.4661
you tube
mobile version

Румъния: Задъжително образование до 15-ти клас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния: Задъжително образование до 15-ти клас

mail09:32 | 04.04.2019прегледи 525 коментарикоментари 0


Румънският президент Клаус Йоханис обнародва закон, който предвижда задължителното образование в Румъния да бъде удължено до 15-и клас, като в него се включват първа, втора и трета група от предучилищното образование, съобщава информационният сайт Зиаре.

Според Федерацията на свободните синдикати в образованието преминаването към новата система съгласно нормативния акт ще стане постепенно до 2030 г., предаде БТА.

"Тези изменения обаче налагат на властите изготвянето на стратегия за незабавно прилагане, чрез която да бъдат решени серия от проблеми, с които се сблъсква образователната система", посочва синдикалната организация.

Според синдикалистите един от основните проблеми, продължаващи от години, е недостигът на места в детските градини. "Само в Букурещ има дефицит от 7000 места. Освен това броят на педагогическия персонал в предучилищното образование е недостатъчен", посочва федерацията.

"Много е добре, че беше взето това решение за удължаване на задължителното образование. Но трябва да разберем най-после защо е важно увеличаването на финансирането за образователната система в Румъния", подчертават синдикалистите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg