EUR 1.9558
USD 1.7888
CHF 2.0178
GBP 2.3307
CNY 2.4641
you tube
mobile version

Росатом с лиценз за иновационно ядрено гориво

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Росатом с лиценз за иновационно ядрено гориво

mail17:50 | 17.04.2024прегледи 885 коментарикоментари 0


„Ростехнадзор“ издаде на Сибирския химически комбинат лиценз за експлоатация на модул за фабрикация/рефабрикация на ядрено гориво. Модулът е част от Опитно-демонстрационния комплекс (ОДЕК) в град Северск и включва три взаимосвързани обекта без аналози в световен мащаб – модул за производство (фабрикация/рефабрикация) на смесено нитридно уран-плутониево ядрено гориво, енергоблок с иновационен реактор на бързи неутрони от IV поколение БРЕСТ-ОД-300, както и модул за преработка на облъчено гориво.

Така за първи път в световната практика на едно място ще бъдат построени АЕЦ с бърз реактор и локален затворен ядрен горивен цикъл.

В края на март 2024 г. на международния форум „Атомекспо-2024“ в Сочи чрез телеконферентна връзка „Росатом“ започна изпитанията на уникалното оборудване за производство на иновативно ядрено гориво на площадката на Опитно-демонстрационния енергиен комплекс, част от проекта „Пробив“. Полученият лиценз позволява преминаването към следващия етап на изпитания на оборудването и отработване на технологични режими.

За реактора от ново поколение БРЕСТ-ОД-300 „Росатом“ разработва иновационно СНУП гориво за "бързи" реактори. В основата му са два ключови компонента – обеднен уран и плутоний, който се извлича от облъченото ядрено гориво. На този етап използването на обеднен уран не носи никакви рискове от гледна точка на ядрената и радиационна безопасност – производството на СНУП горивото е изцяло автоматизирано, като материалът се състои почти напълно от стабилния изотоп уран-238.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg