EUR 1.9558
USD 1.6658
CHF 1.8243
GBP 2.1513
CNY 2.4871
you tube
mobile version

Росатом поръча нов сериен атомен ледоразбивач

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Росатом поръча нов сериен атомен ледоразбивач

mail17:25 | 29.05.2020прегледи 484 коментарикоментари 0


На церемония в Балтийския завод в Санкт-Петербург бе положен килът на третия сериен атомен ледоразбивач по проект 22220 – „Якутия“. Килът е първата част от корпуса на новоизграждащ се кораб. Плавателният съд се строи по поръчка на  предприятието „Атомфлот“, част от руската държавна корпорация „Росатом“.

„Това е четвъртият ледоразбивач по този проект след „Арктика“, „Сибир“ и „Урал“. След завършването на строителството им, Русия ще притежава най-голямата  група серийни атомни ледоразбивачи в света. Това са уникални кораби, никоя страна няма и един такъв ледоразбивач“, обяви на събитието министърът на промишлеността и търговията на Русия Денис Мантуров.

Церемонията по залагането на новия ледоразбивач бе открита от заместник генералния директор на „Росатом“ Вячеслав Рукша, който поздрави работниците и подчерта, че атомните ледоразбивачи по проект 22220 са от съществено значение за развитието на Северния морски път.

“Строителството на серията ледоразбивачи потвърждава несъмненото превъзходство на Русия в мирното развитие на Арктика”, каза Рукша. 

Корабите са оборудвани с два атомни реактора от ново поколение РИТМ-200 с мощност 175 мегавата, специално проектирани за тези плавателни съдове и им осигуряват 7 години самостоятелно плаване. Конструкцията на ледоразбивачите позволява използването им както по дълбоководните трасета на Северния морски път, така и в плитките райони на река Енисей и Обския залив.

 “Залагането на третия сериен универсален атомен ледоразбивач е знаково събитие за всички предприятия, свързани с Арктика”, отбеляза Мустафа Кашка, генерален директор на „Атомфлот“. По думите му въпреки пандемията и трудната икономическа ситуация, Русия продължава да строи серията ледоразбивачи по проект 22220.

Договорът от 100 млрд. рубли за изграждане на два нови серийни атомни ледоразбивача по проекта бе сключен между предприятието „Балтийски завод“ и „Росатом“ през август 2019 г. Общо Балтийският завод ще изгради един главен атомен ледоразбивач и четири серийни. „Арктика“, „Сибир“, „Урал“ и „Якутия“ ще бъдат най-големите и мощни атомни ледоразбивачи в света.

      


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България влезе в ERM 2 със сегашния курс

19:21 | 07-10-20 | 843