EUR 1.9558
USD 1.7937
CHF 1.8467
GBP 2.1837
CNY 2.5140
you tube
mobile version

Рейтингът на С.Македония потвърден

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рейтингът на С.Македония потвърден

mail07:03 | 19.05.2020прегледи 309 коментарикоментари 0


Международните кредитни агенции Fitch и S&P потвърдиха кредитния рейтинг на Северна Македония, като Fitch оцени страната с ВВ+, но сега с отрицателна перспектива заради глобалната пандемия, а S&P с ВВ- със стабилна перспектива, съобщава информационният сайт МКД.

Министерството на финансите съобщи, че и двете кредитни агенции прогнозират свиване на икономиката през 2020 г. в резултат на пандемията и прогнозите за забавяне на световната икономика, и възстановяване и растеж през 2021 г. Fitch предвижда -4,2 процента през 2020 и 5,1 процента растеж през 2021 г., а S&P -5 процента за тази и 3,8 процента за следващата година.

Кредитните агенции отбелязват мерките, които Северна Македония е предприела за запазване на работните места, подкрепа за най-засегнатите отрасли в икономиката, както и меките регулаторни мерки.

И двете агенции смятат, че мерките ще допринесат за нарастване на бюджетния дефицит и за увеличаване на държавния дълг, който според оценките им ще се доближи до 50 процента от брутния вътрешен продукт. Заедно с възстановяването на икономиката те прогнозират и намаляване и стабилизиране на бюджетния дефицит, допълва БТА.

Агенциите оценяват банковата система на страната като стабилна, както и местната валута, която има фиксиран курс спрямо еврото.

Те оценяват позитивно зелената светлина за започване на преговори за членство в ЕС, която заедно с осъществяването на реформите може да допринесе значително за развитието на икономиката.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg