EUR 1.9558
USD 1.6136
CHF 1.7803
GBP 2.2467
CNY 2.4952
you tube
mobile version

Радев: Приемането на еврото ще е гладко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Радев: Приемането на еврото ще е гладко

mail12:01 | 18.01.2021прегледи 359 коментарикоментари 0


Приемането на еврото в България ще представлява един гладък процес. Това заяви управителят на Българската народна банка Димитър Радев преди ден по време на годишния форум на Euromoney за Централна и Източна Европа. 

Успешното функциониране на паричния режим на България, основан върху валутния борд с фиксирания курс към еврото като резервна валута, предопределя логичността на процеса на замяна на лева с евро. Анализите ни ясно показват, че приемането на еврото в България ще представлява един гладък процес, заяви гуверньорът.

По думите на Димитър Радев, приемането на еврото ще ускори реалната конвергенция на българската икономика и ще има ключов принос за растежа и благосъстоянието в страната. "Дори самият процес на подготовка за еврото дисциплинира и стимулира добрите политики, които са необходими за постигане на висока степен на приближаване на икономиката на страната към еврозоната още преди присъединяването към нея", каза той. Заедно с това, подчерта Радев, еврото не гарантира само по себе си устойчива конвергенция. 

Димитър Радев засегна и въпроси, свързани с членството на България в Банковия съюз, осъществено едновременно с включването в ERM II. Управителят разказа за успешното установяване на тясното сътрудничество на Българската народна банка с Европейската централна банка.

"България участва в Банковия съюз пълноправно със страните от еврозоната. Така практически сме се присъединили към институция на еврозоната още преди въвеждането на еврото. Не на последно място", сподели Радев. И допълни, че още първите месеци на участието в Банковия съюз ни донесоха конкретни ползи, например свързани с надзорния капацитет и разширяване на достъпа до информация.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg