EUR 1.9558
USD 1.7425
CHF 1.8411
GBP 2.1702
CNY 2.4661
you tube
mobile version

Пътниците не познават правата си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пътниците не познават правата си

mail17:15 | 15.01.2020прегледи 754 коментарикоментари 0


Европейската комисия публикува резултатите от проучване на Евробарометър относно правата на пътниците в Европейския съюз. Според него едва 43 % от гражданите на ЕС, които са пътували със самолет, железопътен транспорт на дълги разстояния, автобус или ферибот през последните 12 месеца, знаят, че в ЕС са въведени специални права за пътниците.

Адина Вълян, комисар по въпросите на транспорта, заяви: „Европейският съюз е единственият регион в света, където гражданите разполагат с пълен набор от права, осигуряващи защита по време на пътуване. Тези права обаче трябва да бъдат по-популярни и по-лесни за разбиране и прилагане. Също така нашите правила следва да носят по-голяма правна сигурност за пътниците и отрасъла. Ето защо Комисията предложи правата на пътниците във въздушния и железопътния транспорт да бъдат актуализирани.Сега е необходимо Съветът и Европейският парламент бързо да постигнат съгласие по тези предложения, за да се гарантира ефективна защита на пътуващите в ЕС“.

Правата на пътниците се определят на равнище ЕС. Те се прилагат от доставчиците на транспортни услуги, а националните органи отговарят за контрола по прилагането им. Различията в практиките между отделните държави затрудняват пътниците и те не винаги имат яснота към кого да се обърнат и какво да направят, особено предвид факта, че пътуванията им в ЕС са често пъти трансгранични.

Комисията вече полага допълнителни усилия за внасяне на повече яснота по темата и за това пътниците да бъдат по-добре запознати с правата си. За целта тя прави законодателни предложения за правата на пътниците във въздушния и железопътния транспорт, издава насоки и предоставя редовна информация за съдебната практика в тази област. Също така Комисията започна кампания за повишаване на осведомеността.

Повече резултати от проучването:

32 % от всички респонденти (включително тези, които не са пътували с един от посочените по-горе видове транспорт през последните 12 месеца) знаят, че в ЕС те разполагат с права при пътувания с въздушен, железопътен и автобусен транспорт или с фериботи. Едва 14 % знаят, че тези права важат и за въздушния транспорт, 8 % — за железопътния транспорт, 5 % — за автобусния транспорт и 3 % — за пътуванията с кораб или ферибот. Делът на запознатите с правата на пътниците е по-висок сред респондентите, които са пътували с поне един от посочените видове транспорт (43 % спрямо 32 %), макар той да остава под 50 % от анкетираните.

Делът на пътниците, които считат, че са били добре информирани за правата си от страна на транспортните дружества преди началото на пътуването варира в зависимост от вида транспорт: 40 % при въздушния транспорт, 29 % при корабите или фериботите, 26 % при железопътния транспорт и 26 % при автобусните превози. Този дял е още по-малък, когато става дума за информацията, получавана по време на пътуването и след него. 

Делът на пътниците, които са се сблъсквали с проблеми и са подавали жалба е по-голям при пътувалите със самолет, отколкото при другите видове транспорт: 37 % при въздушния транспорт срещу 26 % при автобусния, 24 % — при железопътния и 18 % — при пътуващите с кораби и фериботи. Общо за всички видове транспорт: 26 %. При респондентите, които са се сблъсквали с проблеми при пътуване, но не са подавали официална жалба (72 %), най-изтъкваната причина за пасивност е усещането, че подобна жалба би била безполезна (45 %) и на второ място — че паричната компенсация не си струва усилието (25 %).

При пътниците, срещнали проблем по време на пътуване с въздушен транспорт през последните 12 месеца, 53 % посочват, че авиокомпанията се е отзовала по някакъв начин (предлагайки храна и напитки или алтернативен полет, възстановяване на цената на билетите, финансова компенсация, настаняване и т.н.) независимо от това дали пътниците са подали жалба или не. Едва 43 % от респондентите, пътували с железопътен превоз, и 38 % от пътувалите с автобус, кораб или ферибот, посочват, че транспортните дружества са съдействали на пътниците.

55 % от респондентите, които са срещнали проблеми при пътуване и са подали жалба до транспортното дружество, заявяват, че са удовлетворени от начина, по който е била разгледана жалбата им, но едва 37 % от тях са били удовлетворени от информацията относно процедурите за подаване на жалби, предоставена от транспортното дружество.

Огромната част (81 %) от потърсилите съдействие за лица с увреждания или с намалена подвижност (т.е. 8 % от респондентите), заявяват, че са били удовлетворени от реакцията на транспортното дружество. Този дял спада (60 %) при ползване на повече от един вид транспорт.

По-нататъшни стъпки

Резултатите от проучването ще бъдат използвани в две текущи законодателни процедури, свързани с правата на пътниците в железопътния и въздушния транспорт, както и в оценките на правата на пътуващите с автобус, правата на пътуващите с кораби и фериботи и правата на пътниците с увреждания или с намалена подвижност. В този контекст ще бъде разгледан и достъпът до мултимодален транспорт за тези пътници и за други видове пътуващи.

Обща информация

Проучването е проведено между 19 февруари и 4 март 2019 г. и в него са участвали 27 973 граждани на ЕС.

Законодателството на ЕС, което защитава правата на пътниците и гарантира, че те няма да се изгубят в море от национални правила, се отнася за всички видове транспорт. Никъде другаде по света пътниците във всички видове транспорт не разполагат с подобна защита.


Тагове: пътници, права
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg