EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Първа заварка на „Южен поток” в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първа заварка на „Южен поток” в България

mail07:15 | 01.11.2013прегледи 601 коментарикоментари 0


Днес чрез видео конферентна връзка в Министерски съвет беше показано започването на строителството на българската част на проекта „Южен поток” чрез направа на първа заварка.
Събитието наблюдаваха премиерът Пламен Орешарски и президентът на Газпром Алексей Милер, които имаха 4 часова среща по повод газопровода.
„Сутринта си мислехме, че сме уговорили почти всичко, но винаги изникват детайли, който трябва да се доуточнят. В съвсем добронамерен стил двете страни продължиха по-дълго разговорите от очакваното. Важното е краят да е добър. Струва ми се че днес можем да дадем условен старт на един изключително важен за руската страна, за България и за Европа проект – Южен поток. Специално за нашата страна това е вероятно най-големият проект на нашата територия. Гледаме на този проект като изключително важен”, коментира премиерът. „Ще продължим да съдействаме за реализацията на този проект. Когато кабинетът встъпи в длъжност, коментирахме закъсненията на проекта до този момент. Успяхме в значителна степен да се включим в първоначалния график на проекта, който беше няколко пъти коригиран в миналото. Бяха доуточнени основните параметри на финансовия модел. Аз оставам удовлетворен, че българската страна няма да инвестира нито лев в този проект, а в същото време параметрите са направени така, че са изгодни за нашата страна. Вярвам, че са изгодни и за руската страна. Когато се преговаря дълго време, и двете страни трябва да са доволни”, уточни Пламен Орешарски.
Този проект създава предпоставки за по-евтин газ за българските производители, обеща в изявление икономическият министър Драгомир Стойнев.
В този смисъл го подкрепи и Алексей Милер, който отбеляза, че доставките на газ през „Южен поток” за българските потребители ще се извършват на по-ниски цени. „Това е свързано с факта, че доставките ще са преки от Русия за България през Черно море. Консуматорите в България ще получат първия газ по „Южен поток” през декември 2015 г.”, добави той.
Има възможност още от  2018 г. България да получава приходи от газопровода, които ще възлязат приблизително на 715 милиона евро, уточни министър Стойнев и допълни, че Българският енергиен холдинг започва да получава дивиденти от първата година, през която се запълни капацитетът на тръбата. Очакваните приходи за периода 2013-2043 г. от „Южен поток”  ще стигнат 2,8 милиарда евро.
Това, което днес беше подписано като първи параметър, е съотношението на привлечен към собствен капитал да е 70 към 30. Размерът на заема, който следва да бъде усвоен от БЕХ, е около 620 милиона евро, като годишният лихвен процент ще бъде 4,25 %. Срокът на погасяване на заема е 22 години, информира Драгомир Стойнев. Единственото обезпечение на този заем са дивидентите, които ще получава компанията от транспортирането на природен газ на територията на България.

 От Европейската комисия припомниха, че "Южен поток" не е сред приоритетните за Европейския съюз проекти, както и че осъществяването му трябва да бъде съобразено с европейското законодателство.

За БНР Марлене Холцнер - говорител по въпросите на енергетиката, коментира:

Инфраструктурните проекти на територията на Евросъюза трябва да са в пълно съответствие с общностното законодателство за околната среда, обществените поръчки, конкуренцията и вътрешния енергиен пазар, включено в така наречения "Трети енергиен пакет".

Говорителката добави, че приоритет за Евросъюза е да осигури разнообразяване на страните и фирмите - доставчици на газ, както и нови трасета за пренос.

"Южен поток" представлява диверсификация на маршрутите, но не и на държавите и фирмите, който доставят газ на европейския пазар, каза още Марлене Холцнер.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg