EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Пустеещите ябълкови градини & Швейцария

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пустеещите ябълкови градини & Швейцария

mail07:00 | 19.11.2014прегледи 30186 коментарикоментари 0


Ива Стойкова
В София се състоя кръгла маса на тема „Национална обучителна програма за предприемачество – швейцарският опит“, организирана от Фондация „SOS Предприемачи” в сътрудничество с швейцарската фондация SEIF. Събитието е част от проект, който се реализира с финансовата подкрепа на Българо-Швейцарската програма за сътрудничество чрез „Фонд за партньорство и експертна помощ“.

В България има огромна предприемаческа енергия, която може да бъде насочена чрез пренасяне на ноу-хау от Швейцария, каза Веселина Купенова, Председател на Съвета на фондация „SOS Предприемачи” при откриването на събитието.

Специален гост на кръглата маса бе Мариане Якоб, преподавател в Университета в Люцерн и член на УС на фондация SEIF, Швейцария. Тя даде блиц интервю специално за EconomyNews.bg.

Г-жо Якоб, най-напред съвсем накратко разкажете за дейността на Вашата фондация.

Мариане Якоб: Ние организираме семинари, коучинг, специални програми за социално предприемачество в немско-говоряща Европа, но разбира се имаме участници от целия свят. Учим социалните предприемачи да бъдат готови за финансиране. С други думи, участваме в цялата иновативна верига – от университетите до съзряването на предприемачите.

Каква е голямата цел, идеята?

Да професионализираме социалните предприемачи, така че да могат да се развиват и да са устойчиви.

Има специални награди за социални предприемачи. Могат ли българи да участват и какви проекти се оценяват?

Всички проекти от сферата на социалното предприемачество са поканени да участват в конкурса. Т.е. те трябва да имат социално въздействие и да носят социална иновация. Тази година имаме заявено участие от Източна Европа, но за съжаление не и от България. Надяваме се това да се случи следващата година, защото тук наистина имате интересни идеи. Иначе наградата е 10 000 швейцарски франка.

Разкажете за някои от интересните проекти в конкурса.

Имаме 320 интересни проекта! Те показват, че е възможна интеграцията на хора в неравностойно положение, безработни, мигранти, възрастни или млади хора. Въпросът не е просто да се подкрепят финансово, а да има устойчивост в бизнеса и в живота. Малко е нужно, за да направим щастливи хора, които иначе биха били изключени от обществото. Например, знаете ли, че хора със Синдром на Даун могат да бъдат отлични помощници в кухнята? В масовия случай дори в Швейцария хората с това заболяване просто си стоят вкъщи. Но един проект показа, че те отлично се справят в McDonalds, като режат салати – нещо, което се смята за досадно от останалите работещи там. В крайна сметка резултатът е – един щастлив човек, който работи и получава заплащане за това, и щастлив екип от веригата за бързо хранене. Това е големият смисъл – да са доволни и собствениците на бизнеса, и хората с различни увреждания. Важно е да се мисли за нови начини да се интегрират такива хора и смятам, че в различните сектори има достатъчно възможности.

В сферата на селското стопанство, мога да дам друг интересен пример как могат да се използват ябълки, които никой не иска да обере. Предприемчиви хора издирват собствениците на изоставени ябълкови дървета, за да поискат разрешение да приберат реколтата от тях, след което наемат хора с увреждания, събират плодовете, правят сок и го продават.

В сектор здравеопазване, слепи жени извършват профилактични прегледи срещу рак на гърдата. Те имат повече усет и са в състояние да поставят точни диагнози.

При IT бизнеса трябва да се знае, че аутистите са безценни работници, тъй като разпознават и боравят с числа много по-добре от всички останали.

Ако разгледаме сферата на опазването на околната среда, чудесен пример е проект от Швейцария, който цели да даде нов живот на стари дограми, прозорци, врати в добро състояние, които обаче отиват на боклука при ремонт или разрушаване на сграда. Идеята е те да бъдат монтирани в други сгради в лошо състояние или енергийно неефективни, включително и в страни от Източна Европа.

От какво имат нужда младите предприемачи?

Преди всичко от подход към тях, споделяне на знания и опит, за да могат да застанат готови пред инвеститорите. Знанията и подкрепата са еднакво важни като парите.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg