EUR 1.9558
USD 1.6133
CHF 1.8160
GBP 2.1976
CNY 2.4915
you tube
mobile version

Пускат водороден влак през 2024 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пускат водороден влак през 2024 г.

mail18:10 | 26.11.2020прегледи 664 коментарикоментари 0


Германските железници ще пуснат пробно водороден влак, това предвижда пилотен проект, обявен от Deutsche Bahn и Siemens, информира ДПА.

Пробното пускане е планирано за 2024 година в югозападната провинция Баден-Вюртемберг, се посочва в изявление на германския държавен жп оператор.

Твърди се, че влакът, разработен от технологичния гигант Siemens с централа в Мюнхен, има пробег от 600 километра.

Проектът идва на фона на желанията на Deutsche Bahn да превърне своите железници в климатично неутрални през следващите 30 години. Този амбициозен план предвижда подмяната на 1300 дизелови локомотива.

Около 13 000 километра от релсите в Германия нямат контактна мрежа с въздушни линии, което се равнява на 39% от жп мрежата, припомня ДПА. А водородната енергия се счита за зелена алтернатива на железопътните превози, които все още не са електрифицирани.

За такива участъци компанията изпробва хибридни модели, задвижвани с дизел и батерия, като предстои да бъдат пуснати и влакове, захранвани само от електрически батерии.

Железопътният оператор експериментира и с така наречения "екодизел".

Целта на Deutsche Bahn е да увеличи дела на екоенергията, използвана в мрежата му, от сегашните 60% до 100% към 2038 година.

Предвижда се водородът, използван за задвижване на влака на Siemens при пробното пускане през 2024 година да бъде произведен с помощта на екологична енергия, се уточнява в изявлението.

Влакът ще обслужва за една година регионални пътувания между Тюбинген, Хорб и Пфорцхайм.

Надеждите са, че промяната ще спести изхвърлянето в атмосферата на 330 тона въглероден диоксид годишно./Източник: business.dir.bg


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg