EUR 1.9558
USD 1.6711
CHF 1.8306
GBP 2.1628
CNY 2.4905
you tube
mobile version

Проучване:Мийте зъбите си поне 2 min!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проучване:Мийте зъбите си поне 2 min!

mail14:01 | 14.10.2020прегледи 629 коментарикоментари 0


Правилната хигиена на устната кухина оказва огромно влияние върху цялостното здраве и благосъстояние. Изборът на правилна четка за зъби и редовната ѝ смяна са ключови за здравето на устната кухина.

Проучване, проведено от OnePoll за навиците на европейците в грижата за устната хигиена разкри, че не следваме основните правила за поддържане на здравна рутина, като редовна смяна на четката за зъби, използване на конец за зъби или вода за уста. Въпреки че настоящата пандемия е накарала над половината от населението да преразгледа отношението си към личното си здраве и да предприеме активни стъпки за подобряването му, едва 34% свързват подобряването на устната си хигиена с повишаване на цялостното си здравословно състояние.

● Устната хигиена не е приоритет за една трета от хората в Европа, сочи проучванетоl

● 21% от участниците в проучването признават, че не са наясно с връзката между добрата хигиена на устната кухина и цялостното здраве, близо една трета (26%) не се чувстват уверени, че мият зъбите си правилно, а 41% не сменят достатъчно често четката си за зъби

● Проблемите с устната кухина понякога са свързани с по-широки проблеми като диабет, сърдечно-съдови заболявания, респираторни заболявания и др.

Анализирайки резултатите от изследването Colgate стартира кампанията „Сменете четката си за зъби“. Основната цел е да повиши информираността на хората колко важно е да се следват 5 основни правила за поддържане на доброто здраве на устната кухина:

Мийте зъбите си поне два пъти на ден по 2 минути.

Използвайте паста за зъби с подходяща концентрация на флуор.

Използвайте вода за уста след хранене, за да премахнете остатъците от храна по зъбите и в междузъбните пространства, както и след всяко измиване на зъбите.

Използвайте конец поне веднъж на ден.

Сменяйте четката си за зъби на всеки 3 месеца или след всяка инфекция на горните дихателни пътища.

По-голямата част от хората възприемат грижата за устната кухина само като миене на зъбите по два пъти на ден, но не обръщат внимание на избора и смяната на четката си за зъби. Според Световната здравна организация тази тенденция е тревожна, тъй като това е ключово за здравето на устната кухина, което от своя страна е пряко свързано с цялостното благосъстояние и качество на живот. Използването на четка с повредени косъмчета не може да почисти пълноценно, тъй като не достига до трудно достъпните места, по които се натрупва плака. Това крие риск от поява на кариеси и проблеми с венците.

Редовната смяна на четката за зъби е лесна стъпка, която може да подобри значително здравето на устната кухина. Британски стоматолози препоръчват смяната на четката за зъби да става на всеки три месеца, за да е сигурно, че почистваме зъбите си ефективно, тъй като изследванията доказват, че нова четка за зъби ще почисти устната кухина 95% по-добре.

Друг много важен елемент за правилна устна хигиена е смяната на четката за зъби след настинка, грип или друга инфекция на горните дихателни пътища, тъй като микробите могат да живеят по косъмчетата на четката, а влажната среда е благоприятна за размножаване на бактерии.

Според проучването, над една четвърт от анкетираните не използват вода за уста (19%) или конец за зъби (37%)* в ежедневието си. Редовната им употреба е ключова за добрата устна хигиена, тъй като те спомагат за  премахването на  бактериите от труднодостъпните места, до които четката за зъби не може да достигне. Също така пастите за зъби и водата за уста, които включват активни съставки, могат да намалят натрупването на бактериална плака и да намалят нивото на микробите в устата.

Повече от половината респонденти (59%) мият зъбите си под 2 минути, а близо една трета от тях признават, че посещават стоматолог само в случай, че изпитат неразположение. 19% признават, че не мислят за здравето на цялата устна кухина, а само за зъбите.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg