EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Протестът. Пеевски се оттегля.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Протестът. Пеевски се оттегля.

mail07:15 | 17.06.2013прегледи 1205 коментарикоментари 1


Хиляди български граждани протестираха в петък вчера по улиците на страната срещу избирането на депутата от ДПС Делян Пеевски за ръководител на ДАНС. Протестите се обявиха за оставка на цялото правителство на Орешарски и нови избори. Станишев защити избора, като го определи като експертен.

В събота, следобед, 12 часа след петъчния протест в изявление Пеевски съобщава, че е готов на напусне. "Приех да изпълнявам отговорностите на председател на ДАНС в името на гражданите, обществото, държавата. Пак в тяхно име, съм готов да приема Решение на 42-то Народно събрание, с което да се отмени Решението за избирането ми." Това посочва в писмо до Агенция "Фокус" Делян Пеевски.
Ето и писмото:

"Приех да изпълнявам отговорностите на председател на ДАНС в името на гражданите, обществото, държавата. Пак в тяхно име съм готов да приема Решение на 42-то Народно събрание, с което да се отмени Решението за избирането ми. Този акт е израз на общата отговорност – моята, на премиера Пламен Орешарски и на председателите на БСП и ДПС г-н Сергей Станишев и г-н Лютви Местан.
За мен властта не е самоцел. Неслучайно още не съм подписал акта за встъпване в длъжност. Убеден съм, това е характеристика на новото управляващо мнозинство. Ние поехме отговорността за управлението в името на публичния интерес след 4 години власт на лица с криминален генезис от подземието. За тях властта е самоцел. Извън нея те се чувстват несигурни. Боят се от неизбежните разкрития. Наясно са, че времето, отредено за новото управление, е техният най-голям бич. Затова тръгнаха по пътя на деструкцията и се прицелиха в мен, защото знаят, че съм човек, който може да им противостои ефективно.
Кабинетът Орешарски има право на кредит на доверие, за да реализира реформите в правосъдието и вътрешния ред и да изведе страната от блатото на престъпното управление. Ако в името на този най-висш национален интерес е необходимо председателят на ДАНС да бъде професионалист от кариерата, аз съм достатъчно доблестен да приема с вътрешна убеденост това.
Противно на системното натоварване на публичния ми образ с безпочвени и незаслужени съмнения, аз имам мъжката си съвест да заявя, че нищо и никой не стои по-високо от националната сигурност на България.

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ"

Час-два по-късно в съботния ден правителственият пресцентър съобщи, че Орешарски е приел заявлението на Делян Пеевски да се оттегли от председател на ДАНС. Това е съгласувано с него и ръководителите на политическите партии БСП и ДПС  Сергей Станишев и Лютви Местан.

 "Получих уверение на ръководителите на парламентарните групи, които подкрепят правителството, че ще инициират отмяна на решението на Парламента за председател на ДАНС.

Това отваря пред мен възможност да предложа нова кандидатура след консултации.", отбелязва още Орешарски.

Протестите, проводени в неделя бяха най-многобройни.Според данни на полицията в София са протестирали над 15 години души от всички поколения.

На фона на това Станишев и Орешарски обаче казаха, че няма да си подадат оставките.

 

снимки: Интернет блогове и Facebook страници


Тагове: протест, юни
 
Коментари
 
Бюлент - 15-06-2013 г. 17:13:02

Пеевски се оттегля, но не и протестът. Орешарски вън!!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4198