EUR 1.9558
USD 1.8039
CHF 1.8380
GBP 2.3505
CNY 2.5817
you tube
mobile version

Промяна в цената на вода, ток, парно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промяна в цената на вода, ток, парно

mail06:31 | 03.01.2020прегледи 449 коментарикоментари 0


Водата в почти цяла България поскъпва. По-високи цени са в сила за 24 области в страната. Само в една има поевтиняване.

Със 7% се увеличава цената на ВиК услугите в София. Това означава, че столичани ще плащат по 2.76 лв. за кубик вода.

Перничани, въпреки водния режим, ще плащат по 2,42 лв., което е повишение с 3.7%.

Най-голямо е увеличението в Кърджали - с 9.7%, или 2.61 лв. за кубик. Най-малко е в Пловдив - с 0.5% до 2.22 лв. за кубик вода.

В Шумен ще продължат да плащат най-високата цена за ВиК. Досега шуменци плащаха по 3.40 лв. за кубик вода, а от следващия месец - по 3.54 лв.

От 1 януари един кубик вода вече струва: във Варна 3.21 лв., в Русе - 3.15 лв., в Бургас - 3.08 лв., в Ямбол - 3.03 лв., във Враца - 3.27 лв., в Добрич - 3.45 лв., във Видин - 2.54 лв., в Габрово - 2.71 лв., в Плевен - 2.88 лв., в Благоевград - 2.35 лв., в Стара Загора - 3.01 лв., в Ловеч - 3.16 лв.

Единствено в Разград има намаление на цената на водата. Понижението е с 5% до 3.67 лв. за един кубик от 1 януари 2020 г.

Цените на топлинната енергия остават непроменени до края на отоплителния сезон. Без промяна остават и цените на електрическата енергия за битовите и небитовите потребители на регулиран пазар.

Цената на газа намалява с близо 2%, на тока и парното остава без промяна

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие цената на синьото гориво, което намалява с близо два процента в сравнение с предходното тримесечие, съобщиха от КЕВР.

Утвърдената от КЕВР цена за първото тримесечие на 2020 г. е в размер на 44,04 лв./MWh - за продажба на природен газ на крайните снабдители на природен газ и и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Цената не включва разходи за достъп, пренос, акциз и ДДС.

В сравнение с действащата цена за последното тримесечие на 2019 г., намалението е с 0,81 лв./MWh или с 1,81 на сто.

Решението на КЕВР е във връзка с подаденото от "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цени за тримесечие на 2020 г., по които общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители и на лицата с издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

В утвърдената нова цена на природния газ от 44,04 лв./MWh са включени компонента "цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи" в размер на 43,34 лв./MWh, компонента за дейността "обществена доставка" по чл. 17, ал. 6 от НРЦПГ в размер на 0,56 лв./MWh и компонента за компенсиране на разходи, произтичащи от наложени задължения към обществото по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ от 0,14 лв./MWh, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в газохранилището Чирен в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

В цената на природния газ не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа и клиентите следва да ги заплащат на крайните снабдители по реда на Методиката за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на "Булгартрансгаз" ЕАД.

С утвърдената цена на природния газ за първото тримесечие на 2020 г. цените на топлинната енергия остават непроменени до края на отоплителния сезон. Без промяна остават и цените на електрическата енергия за битовите и небитовите потребители на регулиран пазар.

Преди утвърждаването на решението за цената на природния газ за първото тримесечие, в съответствие с нормативните изисквания на 19 декември 2019 г. КЕВР проведе открито заседание за обсъждане на изготвения доклад във връзка със заявлението на "Булгаргаз" ЕАД. В съответствие с изискванията за публичност и прозрачност на институциите откритото заседание беше излъчено онлайн на интернет страницата на регулатора.

  


Тагове: вода, газ, парно, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg