EUR 1.9558
USD 1.7817
CHF 1.8484
GBP 2.1794
CNY 2.5109
you tube
mobile version

Промишленият индекс в еврозоната се повиши

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Промишленият индекс в еврозоната се повиши

mail11:10 | 05.02.2020прегледи 982 коментарикоментари 0


Промишлената активност в еврозоната се сви през януари 2020 година за дванадесети пореден месец, но по-сдържано от очакваното, показват окончателните данни от редовно бизнес проучване на агенция IHS Markit, които претърпяха лека възходяща ревизия и предполагат, че промишленият сектор вероятно вече преодоля най-сериозния етап от рецесионната си фаза, съобщава БНР.

Промишленият PMI индекс в еврозоната се повиши през януари до 47,9 пункта от 46,3 пункта през декември и малко над предварителен индекс на ниво от 47,8 пункта. Въпреки че промишленият PMI индекс продължава да се свива за дванадесети пореден месец (индекс под ниво от 50,0 пункта), това е най-сдържаното рецесионно ниво в промишлеността от средата на 2019-а година насам.

Индексът, измерващ самото ниво на производство, нарасна от 46,1 пункта в края на миналата година до 48,0 пункта през януари, достигайки най-високо ниво от юни 2019-а. Именно тази компонента се включва в PMI индекса на общата бизнес активност, който ще бъде представен от  агенция IHS Markit в сряда.

"Производството в еврозоната дава признаци на известно съживяване в началото на 2020 година", коментира Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в агенция IHS Markit.

"Подобрението подсилва нашето мнение, че икономиката на еврозоната може да отбележи укрепване на растежа през следващите месеци, което означава, че Европейската централна банка ще се въздържи от каквито и да било промени в настоящата си стимулираща парична и лихвена политиката и вместо това ще се съсредоточи върху своя стратегически преглед", допълни той.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg