EUR 1.9558
USD 1.7425
CHF 1.8411
GBP 2.1702
CNY 2.4661
you tube
mobile version

Проект за управление на басейна на река Искър

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проект за управление на басейна на река Искър

mail13:10 | 02.07.2019прегледи 426 коментарикоментари 0


Дирекция „Управление на водите“ към Министерство на околната среда и водите официално обяви старта на проект за „Създаване на Система за управление на басейна на река Искър (СУВ-БРИ) като първа фаза на Национална система за управление на водите в реално време (НСУВРВ)“. Изпълнител на проекта е Консорциум „Български поречия.“.

Основната цел на проекта е предотвратяване и управление на риска от наводнения и настъпване на неблагоприятни последици за човешкото здраве и околната среда чрез централизираното събиране, обработване и анализ на информацията в реално време. Проектът ще осигури възможност за вземане на ефективни решения за управление и правилно разпределение на задачите между всички участници в процеса по управление, мониторинг на водите и стопанисване на водностопанските системи. В допълнение, системата се очаква да подпомогне готовността на административните структури, участващи в управлението на водите, за взаимосвързани действия – както превантивни, така и в случай на бедствия. Това би повишило значително информираността и готовността на повече от 1 300 000 души, които живеят в 4-те идентифицирани района със значителен потенциален риск от наводнения (РЗПРН), попадащи в басейна на р. Искър.

Проектът ще се реализира с използване на утвърдена ГИС платформа на водещия световен производител на ГИС – Esri Inc, която се изпозлва от НАТО, ООН, ЕК, Европейската агенция по околна среда и хиляди други организации.  ГИС компонентата на системата по проекта ще бъде разработена от ЕСРИ България – компания с повече от 20 години опит в сферата на Географските информационни системи.

В рамките на проекта се предвижда изпълнението на следните дейности: обзор, оценка и предложение за оптимизация на съществуващите системи за наблюдение на водите в басейна на река Искър; разработка, представяне и съгласуване на обща концепция за управление на водите в реално време в Република България; разработка, представяне и съгласуване на идеен проект за изграждане и внедряване на Система за управление на водите в басейна на река Искър (СУВ-БРИ) на база общата концепция за Национална система за управление на водите в реално време (НСУВРВ); разработка, представяне и съгласуване на технически проект за изграждане и внедряване на Система за управление на водите в басейна на река Искър (СУВ – БРИ), в съответствие с идейния проект за Система за управление на водите в басейна на река Искър (СУВ – БРИ); както и самото изграждане и внедряване на Система за управление на водите в басейна на река Искър (СУВ – БРВ). 

Проектът се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020” в рамките на приоритетна ос „Превенция и управление на риска от наводнения и свлачища, както и със средства от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg