EUR 1.9558
USD 1.7607
CHF 1.8218
GBP 2.2981
CNY 2.5672
you tube
mobile version

Проект за промени в ЗКПО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проект за промени в ЗКПО

mail07:10 | 09.09.2019прегледи 397 коментарикоментари 0


Министерството на финансите пусна за обществено обсъждане проект за изменение на Закона за корпоративното подоходно облагане. С него се променят още няколко норматива като закона за местните данъци и такси, за данъците върху доходите на физическите лица, закона за добавената стойност и за акцизите и данъчните складове.

Проектът се изготвя, за да се синхронизира законодателството с това на ЕС. В Закона за ДДС промените целят да се ограничи бягството от регистрация по ДДС, като при достигане на прага от 50 хил. лв. се създава нова фирма. Предложението е, когато има компании, които са свързани, данъчните да могат да ги регистрират по ДДС, ако сборът на оборотите им надхвърля прага.

Компаниите, които ще бъдат засегнати от промените, ще трябва да се регистрират по ЗДДС в срок от 14 дни след влизането на сила на промените в закона. Очаква се да бъде от 1 януари 2020 г.

Нови правила са предвидени и за данъчното облагане при напускане на страната. Те имат за цел да предотвратят корпоративното намаляване на дължимия данък в държавата по произход на компанията.

Причината - корпоративните данъкоплатци могат да се опитат да намалят размера на дължимите данъци, като променят юрисдикцията, в която са местни лица за данъчни цели, или прехвърлят свои активи единствено с цел агресивно данъчно планиране.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg