EUR 1.9558
USD 1.6593
CHF 1.8066
GBP 2.2884
CNY 2.5591
you tube
mobile version

Проектът за ул. "Съборна"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Проектът за ул. "Съборна"

mail06:30 | 20.05.2020прегледи 475 коментарикоментари 0


Главният архитект на Столична община Здравко Здравков, заместник-кметът по транспорт на София Кристиян Кръстев, общинските съветници Борис Бонев, Зафир Зарков и кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков представиха проекта за временна трансформация на улица „Съборна“ в пешеходна зона, за което предстои да се внесе предложение в Столичния общински съвет:

Обособяването на пешеходна зона по ул. “Съборна” е една от важните мерки в доклада „София – град за хората“ на датския професор арх. Ян Геел, който консултира София за подобряването на градската среда. Тази връзка между площад „Света Неделя“ и Градската градина е определена като ключова в превръщането на София в по-приятен и безопасен град. Обособяването на пешеходната зона по ул. “Съборна“ ще бъде без намеса в съществуващата инфраструктура.

Предложението за пешеходната зона предвижда въвеждане на забрана за движение на моторни превозни средства и премахване на режима на паркиране „Синя зона“ по ул. “Съборна” в участъка от пл. “Св. Неделя” до ул. “Цар Калоян” и от ул. “Леге” до ул. “Княз Александър I”, както и промяна на постоянната организация на движение в участъка от ул. “Цар Калоян” до ул. “Леге”, включваща премахване на перпендикулярното паркиране до северния тротоар, обособяване на места за успоредно паркиране покрай южния тротоар, както и еднопосочно движение на моторни превозни средства в една лента в посока от ул. “Леге” към ул. “Цар Калоян”.

Арх. Здравко Здравков, гл. архитект на София – Целта на доклада, който предстои да се внесе в Столичен общински съвет, е трансформация на ул. “Съборна“ в съответствие с желанието ни за освобождаване на пространства за хората и развитието на града за хората. С проекта подобряваме пешеходното движение и възможността за движение на велосипедисти. Ул. „Съборна“ осъществява връзка с Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“ и пространствата около нея. След подмяната на настилки от площадното пространство на „Света Неделя“ ще има ограничен достъп на автомобили, с възможност за обслужване на Патриаршията, както и със специален режим.

Борис Бонев, общински съветник – Тази улица има шанс да получи нов живот. Отваряме „Съборна“ за пешеходци, да могат спокойно и безопасно да разглеждат всички исторически забележителности, които се намират на нея или в съседство. Световната тенденция е да се осигуряват повече публични пространства за хората, особено сега в контекста на кризата с коронавирус.

Кристиян Кръстев, заместник-кмет по транспорт на Столична община – Нашата работа е да осигурим безопасността, както и да намерим баланс в организацията на движение на улицата. С въвеждането на успокоена зона ще осигурим и споделено трасе за колоездачи.

Трайчо Трайков, кмет на район "Средец" – Привърженик съм на пешеходните градски решения, които се правят за удобството на хората, и се стремим да подхождаме с изключително внимание към всички, които живеят там.

Предлагат се и други мерки за подобряване на градската среда: премахване на местата за паркиране в рамките на кръстовището с ул. “Княз Александър I” с цел създаване на естествено продължение на Градската градина с новата пешеходна улица; премахване на старите и поставяне на нови елементи на градското обзавеждане – пейки, велостойки, кашпи и кошчета за отпадъци; възстановяване и обогатяване на градското озеленяване – засаждане на дървета в съществуващите празни посадни места и на нова зеленина в кашпи; предоставяне на възможност на заведенията за хранене да изнесат маси в разширените пешеходни пространства, но без да изграждат допълнителни структури (декинги, навеси, огради и др.).

Успешната реализация на предлаганата промяна значително ще подобри тази част на центъра на града, ще спомогне за активното и ефективно ползване на градската среда от жителите и гостите на София и ще въздейства положително върху икономическата среда и малкия бизнес в района.

Представяне на проекта за трансформация на ул. “Съборна“ между площад „Света Неделя“ и Градската градина можете да разгледате тук.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg