EUR 1.9558
USD 1.6719
CHF 1.8282
GBP 2.1681
CNY 2.5024
you tube
mobile version

Провалът на СЗО с Covid-19 епидемията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Провалът на СЗО с Covid-19 епидемията

mail15:30 | 28.09.2020прегледи 484 коментарикоментари 0


Изминаха повече от 9 месеца от първите регистрирани случаи на заболял от вируса, отблязва анализ на ИПИ. Всъщност, сега е ясно, че SARS-CoV-2 е бил в Европа към края на 2019 г., ако не по-рано. Пробите от отпадъчни води показват, че вирусът е бил в Италия от средата на декември, а медицинските проби доказват, че болестта вече се разпространява сред населението във Франция в края от декември 2019 г. Не е ясно колко дълго вирусът е циркулирал в Китай. Има съобщения за случаи на хора, постъпили в болница още през септември, въпреки че това е малко вероятно да бъде потвърдено някога. Първият потвърден случай е приет в болница в Ухан в началото декември и има симптоми от първия ден на същия месец.

И докато от декември 2019 до февруари-март 2020 г. всичко се развива мълниеносно, Световната здравна организация напълно се проваля в няколко посоки:

С изявленията си дълго време СЗО дава на света фалшиво чувство за сигурност за Covid-19, декларирайки първо, че вирусът не се предава между хора, после, че не е силно заразен, след това че не се разпространява извън Азия, после че няма пандемия и т.н.;

До последно се противопоставя на забраните за пътуване, твърдейки че те представляват форма на незаслужено наказание спрямо Китай, въпреки че вече няколко анализа показаха, че ранно наложените забрани за полети от Китай са предотвратили големи щети;

Изключително късно съобщава, че носенето на маски предпазва от разпространение на заразата – сега се твърди, че късното обявяване, че носенето на маски трябва да е задължително на закрити публични места всъщност е провокирано от притесненията за недостиг на маски за медицинските работници, но на практика прави на по-късен етап много по-трудно за отделните правителства да убедят гражданите, че миенето на ръце далеч не е най-ефективната единствена мярка за предпазване от разпространението на заразата;

Изолира Тайван, под натиска на Китай, от дискусиите и обсъжданията, въпреки че страната е първата, която предприема мерки още при първите случаи на регистрирани болни в Китай. На 26 януари тя забранява в двете посоки полетите от Китай, ограничава броя маски, които всеки може да закупи, за да контролира търсенето и достъпът за медицинските лица, никога не затваря икономиката си и по последни данни 23 милионната страна има 509 регистрирани случаи и 7 починали от вируса.

Списъкът може да бъде продължен с неадекватните теми, с които се занимава СЗО по време на пандемията, които нямат пряка връзка с решенията, които трябва да се вземат.

Повече за грешките и възможните решения може да се прочете в новопубликуваното изследване „YOU HAD ONE JOB“ на Кристофър Сноудън от Institute of Economic Affairs, достъпно тук - http://www.epicenternetwork.eu/wp-content/uploads/2020/09/You-had-one-job_web.pdf.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg